Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cenzura v polském parlamentu: Za fotku bosé poslankyně rok zákaz vstupu

Cenzura v polském parlamentu: Za fotku bosé poslankyně rok zákaz vstupu
Cenzura v polském parlamentu: Za fotku bosé poslankyně rok zákaz vstupu  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
7. října 2016
06:56

Rok nesmí vkročit do dolní komory polského parlamentu, Sejmu, fotoreportér listu Super Express. Zákazem byl potrestán za snímek opoziční poslankyně, kterou zachytil v okamžiku, kdy si vyzula střevíce. Média se diví a protestují, znalci hovoří o „nebezpečném kroku směrem k cenzuře“. Trest pro fotoreportéra Pawla Dombrowského zaskočil i samu poslankyni. „Fotka mě nijak neurazila,“ tvrdí Lidia Gondeková.

Inkriminovaný snímek zveřejnil Super Express minulý měsíc s poznámkou, že poslankyně je lékařka, a tak ví, jak pečovat o zdraví: v poslanecké lavici se vyzula a předvedla bosé nohy. Na dotaz ohledně svého „uvolněného chování“ poslankyně vysvětlila, že má potíže s krevním oběhem a sotva vydrží celý den na nohou bez odpočinku; proto dopřála nohám chvilku relaxace.

Po třech týdnech na fotografii zareagoval velitel stráže, dohlížející podle pokynů předsedy sněmovny na pořádek, a rozhodl o ročním zákazu vstupu reportéra – až do 20. září 2017. Dombrowského snímky podle něj „nezachycují práci Sejmu, ale znevažují parlament“.

Rozhodnutí pobouřilo fotoreportéry a novináře z různých médií. Skandálem prý nebyla fotografie, ale trest.

„Sejm je veřejné místo, poslanci jsou v práci za naše peníze. Pokud se šťourají v nose, škrábou na zadku či chodí bosi, je to projev jejich veřejné aktivity. Požadujeme okamžité zrušení zákazu,“ vyzývá v sociálních sítích fotoreportér Maksymilian Rigamonti.

„Ani se nechce věřit, že za něco takového má fotoreportér zakázaný vstup do Sejmu. Toto rozhodnutí je nebezpečný krok k parlamentní cenzuře,“ prohlásil vysokoškolský expert na mediální problematiku Wiesław Godzic.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi