Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy mají po znásilnění na potraty právo. Poláci smetli kritizovaný návrh

Autor: simao, ČTK - 
6. října 2016
11:45

Polský parlament odmítl kontroverzní návrh zákona prakticky zakazující potraty. Návrh totiž povoloval interrupce jen v případě ohrožení života matky. Vyvolalo to protesty polských žen i kritiku v zahraničí. Do návrhu se pouštěly i české europoslankyně.

Již nyní jsou pravidla pro potraty v Polsku velmi přísné. Snaha o další zpřísnění polských právních předpisů týkajících se interrupcí vyvolala vlnu protestů. Kontroverzní dokument byl do polského parlamentu předložený jako občanská iniciativa.

Pro odmítnutí návrhu dnes hlasovalo 352 z 428 přítomných poslanců a 58 zákonodárců hlasovalo proti. Návrh předpokládal až pětiletý trest vězení pro lékaře za nedovolené ukončení těhotenství. Vládní strana Právo a spravedlnost, která má v zákonodárném sboru pohodlnou většinu, původně předlohu podporovala.

Couvat začala i polská premiérka

Ve Sněmovně totiž návrh v prvním čtení poslanci vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) podpořili. Na protest proti tomu vyšly do ulic polských měst desítky tisíc demonstrantů. Polská premiérka Beata Szydlová se následně snažila situaci uklidnit a v úterý uvedla, že její vláda nepracuje na návrhu, který by zpřísnil zákon proti interrupcím.

Současný zákon o interrupcích platí v Polsku od roku 1993 a patří mezi nejvíce restriktivní v Evropě. Umožňuje umělé přerušení těhotenství ve třech případech: když je ohrožen život nebo zdraví matky, jestliže prenatální vyšetření odhalí nevratné poškození plodu anebo když je otěhotnění důsledkem znásilnění nebo incestu.

Kaczyński: Nadále budeme hájit lidský život

Podle návrhu měl být možný potrat pouze v případě ohrožení života matky. „PiS hájí a nadále bude hájit lidský život,“ prohlásil dnes před zákonodárci šéf strany Jaroslaw Kaczyński. „Ale bude v této činnosti pokračovat dobře zváženými kroky,“ dodal. Agentura Reuters poznamenala, že spor o potraty je pro PiS na poli domácí politiky prvním neúspěchem.

V silně katolickém Polsku se uskuteční ročně méně než 2000 legálních potratů. Nevládní organizace ale odhadují, že interrupci podstoupí v zahraničí každý rok 100 až 150 tisíc Polek.

Polský návrh přitom vyvolal velmi ostrou debatu i včera na půdě europarlamentu ve Štrasburku. Eurokomisařka Věra Jourová poznamenala, respekt k lidským právům je součástí evropské integrace, nicméně Evropská unie nemá kompetence v oblasti politiky umělého přerušení těhotenství. Nemůže tak v tomto ohledu zasahovat do politiky členských zemí.

Konečná: Hrozil nárůst potratové turistiky

Během debaty se našli jak odpůrci, tak zastánci polského návrhu. Pobouření vyvolal polský europoslanec Michal Marusik z euroskeptické frakce ENF, během svého vyjádření vypočítával, ke kolika potratům v Evropě dochází. „To je úplná genocida,“ bouřil.

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) označila polský návrh za „trestuhodný lapsus polské politiky“. „Incest, znásilnění, těžké poškození plodu, věk rodičky – nic z toho by už nebylo oprávněným důvodem pro ukončení těhotenství. Takové praktiky nepatří do 21. století, natož do střední Evropy,“ uvedla.

Podobný názor zastává i Kateřina Konečná (KSČM). V případě, že by takový návrh vůbec prošel, přineslo by to výrazné dopady. „Je to obrovské narušení práv ženy. Povede to k jediné věci – obrovskému množství potratové turistiky do okolních států a může to vést i k ohrožení života žen, které včas nezískají pomoc. Je to návrat do středověku,“ varovala Konečná před tím, než Poláci smetli ve Sněmovně návrh ze stolu.

cicihala ( 7. října 2016 15:57 )

Mám příbuznou, která pracuje v nemocnici, takže to, že některé ženské na potraty chodí jak k zubaři, vím z jistého zdroje. Je to smutný fakt. Problém je právě to, že každý si "lupe" s každým kdykoliv kdekoliv bez jakékoliv zodpovědnosti a pak to řeší vraždou nevinného. Protože to neni nic jiného než vražda, říkejte si co chcete. Existuji kondomy, tak proč je nevyužít. Lepší, než pak zabíjet děťátko. Jenže dnes vládne egoismus, každý si chce dělat co se mu zlíbí. Pak má ten svět vypadat. Opakuji - podívejte se, jak potrat probíhá. Hnus hnus hnus. Mily zedniku, kdybys radši šel stavět domy, byl bys aspoň užitečný. Vím co je to interrupce a jak a kdy se provádí. Už v prvním měsíci života člověku bije srdíčko kdybys to náhodou nevěděl. Příběh G. Jessen je o jejim svědectví. Jí, jako potraceném dítěti. Asi jsi to nepochopil.

tvujosudzmrde ( 6. října 2016 16:42 )

DEMENTNÍ,DEBILNÍ POLSKO A POLACI..!!

pavel215_klafunda ( 6. října 2016 15:09 )

Tak odvážný opravdu nejsem, i když bys moc chtěla.

zednik ( 6. října 2016 14:01 )

jojo, neměla jíst to jablko. Nutno říct, že nejchytřejší ze všech byl tesař Josef. Na tu dobu, klobouk dolů, vymyslet si oplodnění duchem svatým

zednik ( 6. října 2016 13:57 )

cicihala, ty ani nevíš co je to interupce. Pleteš si to s příběhem, kdy matka ( matka katolička!!) si v 8.měsíci těhotenství si nechala do dělohy nalít v podstatě kyselu. Dcera porodila, ta přežila ,ale má mozkovou mrtvici. Interupce je něco jiného.

Zobrazit celou diskusi