Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po zku*vysynovi další urážky: „Obamo, běž k čertu,“ dupl si filipínský prezident

Autor: Alexandr Božilov - 
5. října 2016
13:29

Filipínský prezident na sebe opět výrazně upozornil protiamerickými výroky. Když u Spojených států neuspěl se žádostí o zbraně, poslal Baracka Obamu k čertu. Není to první slovní útok Duterteho proti americkému prezidentovi. Před měsícem ho dokonce vulgárně urazil, když Obamu nazval „zku*vysynem“.

Rodrigo Duterte vládne Filipínám železnou pěstí. Problémy s drogami, které Filipíny sužují už několik desítek let, se rozhodl vyřešit hodně radikálním způsobem. Na konci června, kdy převzal nejvyšší úřad, vyhlásil drogovým kartelům totální válku.

Od té doby bylo v zemi při policejních raziích zabito více než 3 100 uživatelů a prodejců narkotik. Není proto divu, že filipínské bezpečnostní složky potřebují nové zbraně. Ty však USA odmítly do Manily prodat, čímž pořádně rozlítily Duterteho: „Místo toho, aby nám americké ministerstvo zahraničí pomohlo, bylo mezi prvními, kdo se obrátil proti nám. Můžete jít k čertu, pane Obamo, můžete jít k čertu.“

Podívejte se, jak filipínský prezident znovu urazil Baracka Obamu:

Video  Duterte posílá Obamu k čertu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Duterte následně připomněl, že USA nejsou jedinou zemí, od které může koupit zbraně: „Skončím s Amerikou. Raději se obrátím na Rusko nebo Čínu.

I když to tak podle vystupování filipínského prezidenta nevypadá, Filipíny jsou důležitým spojencem USA ve sporu s Čínou o Jihočínské moře. Dokonce v těchto dnech probíhá společné cvičení amerických a filipínských vojáků na největším filipínském ostrově Luzon.

Duterte s vojáky filipínské armády Duterte s vojáky filipínské armády | Reuters

Urazil i papeže Františka

Duterte kontroverzními výroky rozhodně nešetří. Před měsícem nazval Obamu „zku*vysynem“, kterému se nemusí zodpovídat. Do jistých míst poslal také poslance Evropského parlamentu, kteří ho kritizovali za nedodržování lidských práv.

Ušetřen nezůstal ani papež František, který dostal vulgárně vynadáno za to, že během své návštěvy na Filipínách zablokoval dopravu v Manile. Minulý týden Duterte zase nadzvihl Židy, když se přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi a prohlásil, že by byl šťasten, kdyby mohl zmasakrovat tři miliony uživatelů drog. Za své výroky se později omluvil.

Nahlédněte do filipínského vězení:

suov ( 5. října 2016 15:38 )

Ten se s Obamou nes ere, a tak to má být, USA svět vás má plné zuby,,,

nezadat1 ( 5. října 2016 14:20 )

Po dlouhé době člověk co to nazývá pravým jménem.

Zobrazit celou diskusi