Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hurikán Matthew: Blíží se k Haiti, na Kubě úřady evakuovaly statisíce lidí

Autor: ČTK - 
4. října 2016
06:50

Střed hurikánu Matthew se přesouvá Karibským mořem na sever a blíží se k Haiti. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ho doprovází vítr o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu. Jamajka snížila stupeň varování a nejhoršímu se zřejmě vyhne. Z východní části Kuby, kam byl měl hurikán druhé nejvyšší kategorie rovněž dorazit, už úřady evakuovaly přes 300 tisíc lidí. Dosud si hurikán vyžádal tři oběti.

V pět hodin ráno SELČ se střed nebezpečného hurikánu nacházel asi 155 kilometrů jižně od Tiburonu na nejzápadnějším cípu Haiti a 310 kilometrů jihozápadně od metropole Port-au-Prince. Severním směrem se pohyboval rychlostí 11 kilometrů za hodinu.

Vydatné deště, které živel doprovází, začaly v noci na úterý zaplavovat ulice západohaitských měst. Střed hurikánu by se měl nad jihozápadním cípem Haiti přehnat za úsvitu místní času. Odtud by se měl dál přesunout nad východní Kubu.

Haitské úřady se dál pokouší o evakuaci obyvatel z oblastí, které by měl hurikán zasáhnout nejsilněji. Řada z nich to ale nadále odmítá, neboť nechtějí opustit svůj jediný majetek. Podle některých předpovědí by mohl na některých místech napršet až metr vody. V nejchudší zemi Karibiku se očekávají rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy.

Jamajka odvolala varování před hurikánem

Jamajka mezitím odvolala varování před hurikánem. V platnosti zůstává varování před tropickou bouří. Podle původních předpovědí měl Matthew zasáhnout východ Jamajky, podle aktuálních dat se ale bude pohybovat o něco východněji. „Unikli jsme tomu nejhoršímu, ale ještě nejsme úplně v suchu,“ uvedl ředitel jamajské meteorologické služby Evan Thompson. 

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj mezitím oznámila, že na pomoc Haiti a Jamajce uvolnila 400 tisíc dolarů (9,6 milionu Kč). 

Z východní části Kuby už úřady preventivně evakuovaly 316 tisíc lidí. „Dvacet tisíc našlo přístřeší v útulnách a 296 tisíc u svých příbuzných,“ uvedl zástupce ředitele civilní obrany ostrova Luis Ángel Macareno.

Na Kubě platí výstraha před hurikánem v šesti provinciích

Kubánská vláda vyhlásila výstrahu před hurikánem v šesti východních provinciích, v nichž se nachází i druhé největší město země Santiago a americká vojenská základna Guantánamo. 

Matthew si od svého vzniku vyžádal již nejméně tři oběti. Po 16letém chlapci na ostrově Svatý Vincent a starším muži v Kolumbii v úterý zahynul haitský rybář. Dalšího muže haitské úřady pohřešují. 

Po přechodu nad východní Kubou by mohl Matthew pokračovat směrem k Bahamských ostrovům. Zasáhnout by mohl i jih a východ Spojených států. Na určení přesné trasy je ale podle NHC ještě příliš brzy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi