Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spojené státy skončily s Putinem kvůli Aleppu. Mír v Sýrii se vzdaluje

Autor: ČTK - 
3. října 2016
19:47

Spojené státy ukončily s Ruskem dvoustrannou spolupráci v otázce syrského příměří. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí, podle jehož prohlášení Moskva neplní své závazky spojené s dohodou o příměří ve válkou zmítané zemi. Podle Washingtonu nemá smysl spolupracovat ve chvíli, kdy ruské a syrské letouny bombardují město Aleppo.

Podle mluvčího ministerstva Johna Kirbyho končí USA spolupráci cílenou na ukončení násilností. „Toto rozhodnutí nebylo snadné,“ uvedl v prohlášení Kirby. Washington podle něho nepřerušuje všechny kontakty s Moskvou v syrské otázce. Stáhne však ze země své lidi, kteří měli za úkol pracovat na společném americko-ruském mírovém centru, jež mělo zajišťovat vojenskou a zpravodajskou spolupráci obou zemí v Sýrii, pokud by se podařilo příměří udržet.

Rusko v posledních dnech posílilo svou leteckou základnu v Sýrii a pokračuje společně s armádou prezidenta Bašára Asada v bombardování Aleppa, při němž podle syrské opozice zahynulo již několik stovek civilistů.

Moskva tvrdí, že Washington neodlišuje teroristické skupiny a umírněnou opozici a že spolupracuje s radikály vydávajícími se za prozápadní Asadovy odpůrce.

Příměří dojednané 9. září se začalo hroutit v polovině měsíce poté, co americké letouny omylem zaútočily na syrské vojáky. Následoval útok na humanitární konvoj v provincii Aleppo, z něhož USA a další země obvinily Rusko, které odpovědnost odmítlo.

Podle Kirbyho prohlášení se ukončení spolupráce nijak nedotkne probíhající komunikace zaměřené na snahu o vzájemnou koordinaci protiteroristických operací.

 

marais ( 5. října 2016 12:32 )

vylidnila se ta část, co obsadili vzbouřenci, kteří z té čtvrti odstřelují zbytek ALEPPA už 4 roky.

marais ( 5. října 2016 12:29 )

Spíše naopak..Asád s podporou ruského letectva vyžene rebely z Aleppa a bude klid...Aleppo se už i tak vylidnilo, prý jsou tam jen vzbouřenci a lidé, co jim pomahají..cca 40000 osob..takže ta humanitárka pro 50tis.lidí by se jim šikla, že? Asád, go!

marais ( 4. října 2016 10:22 )

Není třeba příměří, ale rovnou ukončení války ! Proč povstalci nesloží zbraně a nejdou třeba do usa, když je tak podporují ? Všichni uprchlíci se těší, že Asád zvítězí a oni se vrátí domů! Celý svět jim návrat přeje!

hanka666 ( 3. října 2016 23:35 )

Nejen amíci. Ale i další velcí kámoši Saudi, Angláni a spol. Proto tolik hysterického řevu. Dělají jen zlo a bordel ve světě. Ale i to jim jednou skončí.

noacojezase ( 3. října 2016 21:56 )

Asi amíci postrádají pár poradců.

Zobrazit celou diskusi