Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oslavy v Německu se zvrhly: „Zrádci lidu,“ křičeli na Merkelovou a Gaucka

Autor: ČTK, Mii - 
3. října 2016
13:04

Stovky lidí v pondělí při oslavách znovusjednocení Německa v Drážďanech daly najevo svůj odpor vůči kancléřce Angele Merkelové a spolkovému prezidentovi Joachimu Gauckovi. Převážně pravicoví protestující pokřikovali „táhni“ nebo „Merkelová musí pryč“. Oba politiky přitom podle televize n-tv označovali za zrádce lidu.

V saském hlavním městě v pondělí vrcholí oslavy 26. výročí znovusjednocení Německa. Akce se účastní řada předních politiků. Hněv protestujících, kteří pocházejí zejména z řad strany Alternativa pro Německo (AfD) a protiislámského hnutí Pegida, je směřován proti Merkelové a Gauckovi, kteří jsou známí svou vstřícností vůči uprchlíkům.

Aby policie zajistila přístup politiků na pondělní oslavy, musela část protestujících vytlačit. Strážci zákona, kteří to uvedli na Twitteru, jsou v Drážďanech nasazeni v počtu asi 2600. Bezpečnostní obavy zvýšily před víkendem exploze dvou improvizovaných bomb. Jedna byla nastražena před mešitou a druhá před mezinárodním konferenčním centrem. Naštěstí nikoho nezranily.

Sasko je v rámci Německa nechvalně proslulé výpady proti uprchlíkům nebo žhářskými útoky na jejich ubytovny.

Trojici žhářských útoků zaznamenaly úřady i v neděli. Jen byly namířeny proti policejním autům. V pondělí se očekávání 11 demonstrací, a to jak protiimigračních, tak takových, které vyzvou k toleranci.

ivoadller ( 3. října 2016 17:38 )

fotrpjotr ( 3. října 2016 17:21 )

Merkelová je podobně oblíbená,jako u nás Havel.

zidoniusek ( 3. října 2016 16:10 )

válka s Rusama nebude,Nato má z nich strach,jako čert z kříže!!!!

hanka666 ( 3. října 2016 15:45 )

Taky jsem to četla. Na Novinkách píší asi nějací Andersseni. Samé pohádky, i můj pes se směje.

asijo ( 3. října 2016 15:24 )

Tak kdo lže? https://www.novinky.cz/zahranicni/416352-merkelova-je-tretim-nejoblibenejsim-politikem-nemeck a-ukazal-pruzkum.html

Zobrazit celou diskusi