Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co čeká Británii na cestě z EU? Nejistota a otřesy ekonomiky

Autor: ČTK, ula - 
3. října 2016
09:27

Britské hospodářství bude během výstupových rozhovorů s Evropskou unií čelit otřesům a ekonomiku zřejmě čeká až několikaleté období nejistoty v souvislosti s očekáváním konečné dohody mezi Bruselem a Londýnem. Dnes to podle agentury Reuters v rozhovoru s novináři na okraji výroční konference vládnoucí Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové prohlásil britský ministr financí Philip Hammond.

Mayová v neděli oznámila, že Spojené království o odchodu z EU začne formálně vyjednávat do konce března příštího roku. „Během procesu vyjednávání musíme turbulence očekávat, čeká nás také období několika let, možná i delší, kdy podnikání bude provázet nejistota z výsledné podoby našich vztahů s Evropskou unií. Během této doby bude nutné hospodářství podpořit,“ řekl Hammond. Dodal, že je zastáncem co nejrychlejšího uzavření dohody s Bruselem.

EU: Londýn nemůže počítat s přístupem na trh, pokud...

Ministr chce, aby výsledek znamenal pro britské firmy co největší přístup na jednotný unijní trh, zatímco britská vláda by si podržela kontrolu nad hranicemi Spojeného království. Představitelé EU nicméně opakovaně prohlásili, že Londýn nemůže s přístupem na společný trh počítat, pokud nebude respektovat jeho čtyři svobody, a to volnost pohybu zboží, služeb, kapitálu i osob.

gabreta ( 3. října 2016 13:57 )

Británii to ekonomicky zasáhne jen krátkodobě v počátcích, než se definitivně oddělí od EU. Pak bude v pohodě, už jenom tím, že nepřešli na Euro! Zato EU ten rozpad v budoucnu čeká určitě a bude daleko bolestivější, hlavně pro Eurozónu, než pro Brity!!

noacojezase ( 3. října 2016 12:39 )

Jo, Británii bude lépe bez EU, v EU bez Británie bude hůř, Británie je čistý plátce, obchodní bilance a pracovníci z EU budou dobré páky na Němce a Francouze.

e.44 ( 3. října 2016 12:16 )

Ano, Brexit zasáhne EU, jelikož EU je moloch na hliněných nohách, který v této podobě neměl nikdy vzniknout a když už vzniknul, neměli jsme do něho nikdy lézt. Čím dřív skončí, tím líp pro všechny, samozřejmě kromě Bruselské byrokracie, která z EU žije.

e.44 ( 3. října 2016 12:11 )

Brusel, ta ztělesněná byrokracie v podobě ublížené staré panny, ať debilně nevyhrožuje (N Když můžou na evropský trh země, které čtyři svobody nikdy neuznávaly (např. Rusko a Čína), tak proč by nemohla Británie?

Samo ( 3. října 2016 11:54 )

To není žádné strašení ani propaganda. To je realita a brexit zasáhne ekonomicky i EU. A když k tomu připočteme problémy Deutche Bank, pak můžeme očekávat za rok za dva hospodářskou krizi v Evropě.

Zobrazit celou diskusi