Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouře zesílila na hurikán a míří k Jamajce. Už ve středu zabila chlapce (†16)

Autor: ČTK, tmp - 
30. září 2016
21:31

Tropická bouře Matthew v pátek nad Karibským mořem zesílila až na hurikán třetí kategorie. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Vítr, který živel doprovází, dosahuje rychlosti 195 kilometrů za hodinu. Hurikán by mohl v pondělí ráno místního času zasáhnout východní část Jamajky.

Matthew se v pátek ve 20:00 SELČ nacházel asi 140 kilometrů severně od Punta Gallinas na severním cípu Kolumbie a 765 kilometrů jihovýchodně od jamajské metropole Kingstonu. Pohybuje se západním směrem rychlostí 19 kilometrů za hodinu.

Podle projekce NHC by se hurikán mohl prohnat kolem východní části Jamajky v pondělí ráno místního času. Bouře bude ale tak silná, že pravděpodobně zasáhne celý karibský ostrov. První známky přicházejícího hurikánu by obyvatelé mohli pocítit už v sobotu.

Jamajka už aktivovala činnost národního bezpečnostního střediska a premiér Andrew Holness svolal mimořádné zasedání parlamentu, který by měl rozhodnout o přípravách na příchod živlu. Na východě ostrova by mohlo napršet až 20 centimetrů vody. Lze proto očekávat záplavy a sesuvy půdy. Povodně zřejmě postihnou i metropoli Kingston.

Posledním velkým hurikánem, který Jamajku zasáhl, byl v roce 2012 hurikán Sandy. Kolumbijská vláda už vydala varování před hurikánem na území poblíž hranice s Venezuelou. Na pozoru před hurikánem by se měli mít také obyvatelé Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

Už ve středu si Matthew vyžádal jednu oběť. Na ostrově Svatý Vincent v Malých Antilách při bouři zahynul šestnáctiletý chlapec.

Takhle na začátku září zpustošil hurikán Hermine Floridu:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi