Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Clintonová a Trump smekli před Merkelovou. Čím jim kancléřka učarovala?

Autor: bru/ČTK - 
30. září 2016
17:59

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová si nejvíce ze světových státníků váží Angely Merkelové. Obdiv k německé kancléřce ale vyjádřil také republikánský uchazeč o křeslo v Bílém domě Donald Trump. Dosud přitom Merkelovou tvrdě kritizoval za její migrační politiku, informovala dnes agentura DPA.

Clintonová a Trump odpovídali na stejnou otázku, kterou už před nimi dostal kandidát libertariánů Gary Johnson. Žádný světový politik ho ale nenapadl, za což si vysloužil posměch na sociálních sítích. Sám Johnson přitom v rozhovoru hned připomněl svůj další lapsus, kdy v jiném interview před třemi týdny nevěděl, co je Halab, tedy severosyrské město, o které se v současnosti vedou zuřivé boje.

Na otázku, kdo je jejím nejoblíbenějším světovým politikem, Clintonová odpověděla, že jich má ráda hodně. Jednou z mých favoritek je však Angela Merkelová, protože byla v těžkých časech mimořádnou vůdčí osobností,“ řekla kandidátka demokratů do Bílého domu. Dojem na ni udělala především odvaha kancléřky v migrační krizi. Doufám, že budu mít příležitost s ní v budoucnu spolupracovat,“ řekla Clintonová.

Trump: Chci napodobit Merkelovou

Obdiv k Merkelové vyjádřil ve čtvrtečním televizním rozhovoru překvapivě také Trump. V minulosti přitom vystupoval jako tvrdý kritik její uprchlické politiky. Svou soupeřku Clintonovou v srpnu například obvinil, že chce být „Angelou Merkelovou Spojených států“. Masivní přistěhovalecká vlna je pro Německo katastrofou, řekl tehdy také republikánský kandidát na prezidenta.

Ve čtvrtek ale prohlásil, že je Merkelová skvělá politička, kterou by chtěl napodobit. „Vždycky jsem byl obdivovatelem Merkelové,“ řekl s tím, že ho zklamala právě jen svým postupem v migrační krizi, který označil za kancléřčinu „tragickou chybu“.

Jak vypadá setkání Clintonové s Trumpem tváří v tvář? Podívejte se:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdendast ( 30. září 2016 18:18 )

Plesku,.. plesku,.. az bude Gavel,.. to budeme zvracet,..

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud