Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Německý Oktoberfest bojuje s propadem zájmu, lidé vypili méně piva

Autor: bud, ČTK - 
28. září 2016
09:01

Mnichovský pivní festival Oktoberfest přilákal za první týden necelé tři miliony návštěvníků, což je pokles proti loňsku. Snížila se i spotřeba piva, kterého lidé na Tereziánské louce vypili o 15 procent méně než loni. Provozovatelé pivních stanů to přičítají chladnému počasí v minulém týdnu i obavě zahraničních turistů o bezpečnost, uvedli pořadatelé Oktoberfestu.

Loni přišly za první týden Oktoberfestu na Tereziánskou louku tři miliony lidí, letos jich podle organizátorů bylo méně. Na festivalu je proto podle nich menší tlačenice než obvykle a přispělo to i k poklesu kriminality. Policie v této souvislosti mluví o klidné a bezpečné Tereziánské louce.

Proti loňsku se výrazně snížila spotřeba piva. Zavinilo to počasí, protože kvůli chladnu a dešti v prvním festivalovém týdnu zůstaly zavřené pivní zahrádky před festivalovými stany. Provozovatelé pivních stanů ale jsou vzhledem k předpovědi počasí optimističtí a věří, že se ve druhém týdnu Oktoberfestu zvedne jeho návštěvnost a podaří se překonat hranici prodaných šesti milionů litrů piva, za kterou festival loni těsně zaostal.

Snědlo se 54 volů a 25 telat

I když Oktoberfest letos láká méně návštěvníků, prodavači jídla si na nezájem nemohou stěžovat. V prvním týdnu spořádali lidé na Tereziánské louce 54 volů a 25 telat, což je srovnatelný počet s loňským rokem.

Oktoberfest letos bude o jeden den delší než obvykle, protože se rozšíří o státní svátek připomínající sjednocení Německa. Návštěvníci tak mohou na Tereziánskou louku přicházet až do pondělí 3. října. Litrový máz speciálního festivalového piva si mohou koupit za nejméně 10,40 eura (281 Kč).

Oktoberfest je největší pivní slavnost na světě. Jeho počátek spadá do roku 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Za dvě století se festival postupně proměnil v obří komerční podnik, kde hosté každoročně utratí stovky milionů eur.

Jak to vypadá na letošním Oktoberfestu? Podívejte se na fotografie:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 29. září 2016 10:59 )

Vida, Němcům už nepomáhá ani chlast. Měli by si to vyžrat sami a ne se snažit likvidovat Evropu

nezadat1 ( 28. září 2016 09:34 )

Euforie z vítání přešla a už jen strach z výbuchů co je podle makrely přišli multikulturně obohatit a vystříkat německé ku+ndy.

Zobrazit celou diskusi