Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sedm milionů uprchlíků, 260 tisíc mrtvých. Po 50 letech války je v Kolumbii mír

Autor: bud, ČTK - 
27. září 2016
07:40

Kolumbijská vláda a radikálně levicové hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) podepsaly mírovou dohodu. V noci na úterý tak oficiálně skončil 52 let trvající konflikt, který si vyžádal 260 tisíc obětí a sedm milionů uprchlíků. Svědkem historické události v Cartageně na severu země bylo podle agentury 2500 hostů včetně zahraničních, oblečených na znamení míru v bílém.

Mezi hosty byl i generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo americký ministr zahraničí John Kerry. Dokument, který má 297 stran, podepsali kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vůdce skupiny Rodrigo Londoňo.

„Nikdo by neměl pochybovat o tom, že povedeme politiku beze zbraní,“ řekl šéf FARC a požádal oběti povstalců o odpuštění. „Jsme všichni připraveni odzbrojit, v našich duších i v našich srdcích,“ dodal.

Santos řekl, že skončilo temné období, které vrhalo na zemi stín více než půl století. „Otevíráme naše srdce novým zítřkům plným možností,“ prohlásil.

Volání po objetí a slzy dojetí

Mnoho lidí v publiku mělo při podpisu dohody slzy v očích a ozývaly se výkřiky, aby se oba signatáři objali. Ti si ale nakonec jen potřásli rukama. Součástí ceremoniálu byla také minuta ticha na památku obětí.

Mírovou dohodu ještě musí Kolumbijci schválit v referendu, které se uskuteční 2. října. Očekává se, že tak učiní. Rebelové pak podle dohody v příštích šesti měsících odevzdají zbraně pozorovatelům OSN a utvoří politickou stranu. Části kolumbijské společnosti ale vadí, že vůdci povstalců si mohou prostřednictvím této smlouvy zajistit beztrestnost, i když měli podíl na zabíjení vojáků či civilistů.

Radikálně levicové hnutí FARC, které má v současnosti zhruba 7000 členů, založil v roce 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána). Vedl je až do své smrti v březnu 2008. Tehdy mělo hnutí asi 16 tisíc členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země. Finance získávalo z obchodu s drogami a prostřednictvím únosů a vydírání.

tgbg ( 27. září 2016 09:22 )

Sedm milionů uprchlíků, 260 tisíc mrtvých. To to je výsledek vraždících komunistických vyvrhelů podporovaných komunistickým zlem z SSSR - RUSKA. Komunistický vyvrhel zrozený jako VŘSR v RUSKU má na svědomí stovky miliónů obětí po celém světě. Komunistické eskadry smrti podporované komunistickým režimem v Rusku a školení všech světových teroristů v bývalých komunistických zemích vraždili po celém světě nevinné civilisty. Stačilo vyslovit nesouhlas s komunistickým režimem a nevinný člověk byl rázem odsouzen k trestu smrti. RUSKÉ -korporace jsou obviněny z toho, že najímaly v letech 1990-2004 eskadry smrti k vraždám nepohodlných protikomunistických aktivistů. Kolumbie odtajnila v roce 2011 interní důvěrná memoranda známé ruské banánovky Chiquita a odborářů. Rusko nese jasnou spoluodpovědnost za vraždy stovek aktivistů v Kolumbii. V procesu proti této firmě zahájeném v červnu 2016 se dokazuje, že Rusko "investovalo" do komunistický eskader smrti celkem 1,7 miliónu ruských rublů v letech 1997-2004 . Myslete na to, až budete kupovat banány. Takže se zase ukazuje ,že levice byla smečkou komunistických masových vrahů , takže opět teroristé, opět RUSKO . Vylidňováním venkova“ a vesnic nesympatizantů komunistických teroristů. Rozsáhlé pašování drog za miliardy rublů a praní peněz vytvořily „finanční lepidlo“, které zacementovalo vztahy mezi ruskými oligarchy, politiky, bankéři a ruskými (N) komunistickými (N) poradci – což vytvořilo děsivý high-tech komunistické (N) gerily. Kolumbie ? komunistická (N) laboratoř RUSKA (N) společně s komunistickými (N) vrahy co vyhlazují vesnice.

Zobrazit celou diskusi