Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První duel Trumpa a Clintonové: Posmrkávání, „prasečí miss“ i hádky o ISIS

Autor: všm/čtk - 
27. září 2016
05:19

První přímou konfrontaci prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa mohla americká veřejnost sledovat v pondělí večer místního času. V debatě se objevila témata ISIS, rasových nepokojů, snižování daní i „prasečích žen“. Podle analytiků to zřejmě bude nejsledovanější televizní souboj představitelů hlavních politických stran v USA, kdy ho mohlo vidět až 100 milionů Američanů. Podle bleskového průzkumu televize CNN vyhrála debatu Clintonová poměrem 62:27.

První debata nynější kampaně byla rozdělena do šesti bloků po zhruba 15 minutách. Vždy dva bloky byly věnovány jednomu ze tří hlavních témat, která vybral moderátor Lester Holt: Směřování Ameriky, Zápas o prosperitu a Za bezpečnost Ameriky. Každý blok zahájil Holt otázkou a Clintonová i Trump měli dvě minuty na odpověď. Pak následovala diskuse.  

ONLINE: První superdebata Clintonové vs. Trumpa
 
4:52
27. 9. 2016

Tímto se s Vámi pro dnešní noc loučíme a děkujeme za pozornost.

 
4:44
27. 9. 2016

V úplném závěru debaty oba dva kandidáti přislíbili, že budou respektovat rozhodnutí voličů, ať bude jakékoliv. Tím první superdebata skončila. 

 
4:42
27. 9. 2016

Clintonová na to připomněla některé Trumpovy výroky o ženách. „Mluví o ženách jako o prasatech, jako o psech. Během soutěže krásy, které má Donald velmi rád, nazval soutěžící slečnou prasátko, pak miss uklízečka, protože byla z Latinské Ameriky. Tato dívka získala občanství v USA. Jsem si jistá, že půjde k volebním urnám.“

 
4:41
27. 9. 2016

V závěru debaty padla otázka na komentář Trumpa vůči Clintonové. Uvedl totiž, že nevypadá jako prezidentka. Moderátora zajímalo, co tím přesně myslel a zda to má něco společného s jejím pohlavím. Podle Trumpa v žádném případě, konstatoval prý zřejmý fakt, že nemá dost výdrže na to, aby byla prezidentkou. 

 
4:35
27. 9. 2016

V debatě padlo i NATO. Podle Trumpa Severoatlantická aliance zastarává: „Oni se nezaměřují na teror, což je chyba. Jsem pro NATO, ale musí se soustředit na teror. Chtějí teď ovšem otevřít novou pobočku, která se bude na terorismus specializovat. Asi to bylo proto, že jsem je za tento nedostatek kritizoval. Musí jít ale s námi na Blízký východ.“

 
4:32
27. 9. 2016

Následně Clintonová popsala, že musí USA inteligentním způsobem využít všechny informace. Tajných složek i spojenců: „Vůči řadě spojenců se vyjadřuje Donald nepřátelsky. Donald neustále uráží například muslimy. Z muslimských států i komunit můžeme přitom získat informace, nemůžeme je odstrkovat.“

 
 
4:30
27. 9. 2016

Trump se opřel do Clintonové za Irák. „Pan prezident a ministryně Clintonová vytvořilii vakuum v Iráku, když se stáhli. To bylo špatně. Do Iráku se nemělo jít, ale když ano, mělo se tam nechat tisíce vojáků. Kdybychom si vzali ropu, tak by ISIS nemohl vzniknout.“ Na to ho Clintonová upozornila, že z Iráku se stáhl prezident Bush, nikoliv Obama. A že se objevily záznamy rozhovorů s Trumpem, kde sám invazi Iráku podporoval. 

 
 
4:24
27. 9. 2016

Tím se debata stočila k ISIS, válce v Sýrii, situaci v Iráku. „Chci podpořit vzdušné útoky a podporovat kurdské partnery, aby byli schopní útočit proti chalifátu. To se nám v Iráku daří. Ale ISIS mají cizince, kteří se k nim hlásí dobrovolně. To musí být naše priorita, zabránit tomu. Musíme jít také po jejich vedení. Účastnila jsem do boje proti Al-Káidě, šli jsme po bin Ladinovi a to musíme dělat dál. Narušovat propagandu, i on-line,“ popsala Clintonová.

 
4:22
27. 9. 2016

Trump kontroval, že ho podporuje 200 admirálů a generálů: „Nevíme, zda poslední hack bylo Rusko. Mohla to být taky Čína. Mohl to být někdo, kdo váží 200 kilo a udělal to ze své ložnice. Co jsme se z toho dozvěděli, z hacku Demokratické strany? Že vaši vlastní lidé šli po Bernie Sandersovi. Pod Obamou jsme přišli o kontrolu. Co Islámský stát dělá s internetem? Oni nás porážejí. Musíme být tvrdí. Neděláme maximum, co bychom mohli.“

 
4:18
27. 9. 2016

Kybernetická válka je podle Clintonové jedna z největších výzev. USA podle ní čelí dvěma nepřátelům. Hackerům, kteří si tím chtějí přivydělat. A nepřátelským špiónům z jiných zemí. „Ten nejposlednější útok zřejmě pochází z Ruska. Nemůže pochybovat o tom, že Rusko podobné útoky podniká. Vím, že se Donald vyjadřuje velmi pěkně o panu prezidentovi Putinovi. Nehodláme nečině sedět, aby cizí státy šly po našich informacích. Musíme jasně říct, že nechceme nastupovat do kyberválky, ale bránit své občany. To Rusové musí chápat. Zkouší, co ještě sneseme a kam je necháme zajít. Proto jsem byla šokovaná, když Donald vyzval Rusko, aby pokračovali v hackování. Takový nemůže být vrchní velitel našich vojsk,“ uvedla.

 
4:08
27. 9. 2016

Dalším tématem debaty je kybernetické bezpečí Ameriky. 

 
3:52
27. 9. 2016

Trump využil své dvě minuty takto: „Paní ministryně se vyhýbá některým slovům. Právo a pořádek. Když není to, není země. Když se podívám, co se děje v Charlotte, v mnoha částech naší země, tak potřebujeme právo a pořádek. Podporuje mě snad každá policejní skupina a služebny. V našech městech žijí Hispánci a Afroameričané v pekle. Na ulici vás mohou zastřelit, došlo k tisícům incidentů. Kde to jsme? V zemi, kde je válka? Jen v Chicagu bylo za administrativy Obavy zabito šest tisíc lidí. Zastavovat a kontrolovat lidi, to je plán, který fungoval v New Yorku. Pokud odeberete zbraně, tak je to nebezpečné. Řádí tu gangy, jsou tu nelegální imigranti a mají zbraně. Naše policie se bojí něco dělat.“

 
3:46
27. 9. 2016

Moderátor vyhlásil další téma. Rasu v návaznosti na sílící rasové nepokoje, které vyvolaly incidenty při nichž policisté zastřelili černochy. „Rasa rozhoduje, kde budete žít, jaké školy budete navštěvovat a jak se s vámi bude v systému zacházet. Je nutné obnovit důvěru mezi našimi lidmi a policii. Je nutné spolupracovat na tom, aby měla policie nejlepší trénink a výcvik, aby používali sílu jen tam, kde je to nutné. Všichni musí být respektováni zákonem a respektovat zákon. Chci reformu justičního sytému. Existuje mnoho statečných policistů, kteří chtějí reformu taky. Je nutné dostat zbraně z rukou lidí, kteří je mít nemají. Epidemie zbraní je hlavním důvodem, proč mladí Afroameričané umírají,“ uvedla Clintonová.

 

 
3:43
27. 9. 2016

Clintonová se zase opřela do Trumpova údajného podnikatelského úspěchu: „Šestkrát jste zbankrotoval. Také jsem potkala řadu lidí, kteří pro vás pracovali. Malíře, obkladače či lidi, kteří pokládali koberce a kterým vy jste nechtěl zaplatit. Máme tu architekta v publiku, který se podílel na designu vašeho golfového hřiště, ale vy jste mu poté nechtěl zaplatit.“

 

 
3:39
27. 9. 2016

Následně se Clintonová vrátila ke svému skandálu s e-maily. „Ano, chci se vyjádřit k e-mailům. Udělala jsem chybu, že jsem používala osobní e-mail. Nebudu se vymlouvat, byla to chyba a jsem za to zodpovědná.“ Trump to smetl s tím, že to nebyla chyba, byla to záměrná věc. 

 

 
3:39
27. 9. 2016

Teď jsem jasně viděli, jak dokáže Donald neodpovídat na otázku a měnit téma. Co tají? Proč nechce zveřejnit své daňové přiznání? Všichni prezidenti to udělali. Co by tam voliči viděli?“ ptala se Clintonová. 

 
3:35
27. 9. 2016

Trump poprvé zmínil skandál s e-maily Clintonové. A to v reakci na otázku, proč ještě nezveřejnil své daňové přiznání. „Zveřejním to, až skončí audit. Teď jsem uprostřed auditu,“ uvedl nejdříve. Následně ale prohlášení změnil. Zveřejní prý své daňové přiznání až Clintonová zveřejní smazaných 33 tisíc e-mailů. 

 
3:33
27. 9. 2016

Clintonová se chytala za hlavu. „Když se podívám, co jste navrhl, tak je to velká trumpova díra. Pomáhalo by to jen vám a vašemu obchodu. Vy se snažíte navrhnout něco, z čeho bude těžit vaše rodina. A proto říkám, že jsme se už v letech 2008 a 2009 poučili, že snížení daní nejbohatších nefunguje. Musíme vystavět a posílit střední třídu. Musíme zajistit, aby se dostalo více lidí ke vzdělání, aby nekončili s dluhem. Potřebujeme inkluzivní růst.“

 
3:32
27. 9. 2016

Clintonová chce více zdanit ty nejbohatší, Trump snížit daně. „Bohatí lidé mohou vytvořit pracovní místa, mohou expandovat. Tito lidé mohou investovat miliardy do společností. Politici jako Clintonová jim to nedovolí. Daně a byrokracie jsou vysoké, proto podniky odcházejí, což nám strašně škodí,“ reagoval Trump.

 
3:28
27. 9. 2016

Moderátorovi se konečně podařilo dvojici přerušit. Uvedl, že se v rámci tématu Prosperita chce posunout k dalšímu tématu: daním. 

 
3:23
27. 9. 2016

Došlo k prvnímu střetu a překřikování mezi kandidáty. Vášně vzbudila NAFTA - Severoamerická dohoda o volném obchodu, která spojila Kanadu, Spojené státy americké a Mexiko. Ta byla podle Trumpa nejhorší dohodou v dějinách a Clintonová ji podporovalaTranspacifické partnerství s Evropou bude podle Trumpa další katastrofou.

 
3:15
27. 9. 2016

Clintonová Trumpův plán odmítá: „Pokud by ho zrealizoval, o pět miliard dolarů by zvýšil dluh a znevýhodnil střední třídu proti bohatým, přišli bychom o 3,5 milionů pracovních míst. My budeme investovat tam, kde může hospodářství růst. Příkladem je čistá energie, nové technologie, zaměřit se na enviromentální otázku a rozvoj, který může díky novým firmám rovněž přinést nová místa.“

 
3:14
27. 9. 2016

Hillary odpověděla spíše obecnými pojmy. Chce zvýšit podporu zaměstnanosti, investovat, aby navýšila příjmy. Chce se zaměřit na střední třídu, rozvíjet vzdělanost. Zároveň má v úmyslu snížit nerovnost v příjmech žen  a mužů. Trump zmínil především odliv firem a amerických pracovníků do Mexika, konkurenci Číny. Jeho cílem je snižovat „obrovsky“ daně - malým i velkým firmám. To prý vytvoří nádherný boom pracovních míst.

 
3:07
27. 9. 2016

Prvním segmentem je „prosperita“. Prvním tématem pracovní místa. Otázku, jak snížit nerovnost ve společnosti, zvýšit počet pravovních míst, začala zodpovídat Hillary Clintonová.

 
3:06
27. 9. 2016

Na pódium vstoupili oba kandidáti. Usměvavá Hillary Clintonová v červeném kostýmku a její protivník Donald Trump.

 
3:04
27. 9. 2016

Lester Holt připomíná pravidla. „Podíváme se na tři oblasti: Směřování Ameriky, Zápas o prosperitu a Za bezpečnost Ameriky.“ Zdůrazňuje, že otázky nikdo z kandidátů neviděl předem. 


 
3:03
27. 9. 2016

Melanie Trump a Bill Clinton.

 
3:00
27. 9. 2016

Ve 3:00 českého času začala oficiálně první superdebata prezidentských voleb v USA.

 
2:59
27. 9. 2016

Na pódiu se objevil i moderátor debaty Lester Holt. „Málem se mi podlomila kolena, když jsem slyšel, že má debatu sledovat 100 milionů lidí,“ popsal v úvodu. 

 
2:57
27. 9. 2016

Do sálu právě vešla manželka Donalda Trumpa Melanie a manžel Hillary Clintonové - bývalý prezident - Bill Clinton. 

Video se připravuje ...
 
2:54
27. 9. 2016

První předvolební debata téměř začala. Na pódiu vystoupili zástupci Hofstrovy univerzity, na jejíž půdě se debata koná, aby informovali diváky o podrobnostech průběhu a vyjádřili pýchu nad tím, že se debata koná právě v jejich areálu.

 
2:53
27. 9. 2016

V předvolebním speciálu CNN je několikrát zmiňováno, že jde o první velkou debatu Donalda Trumpa. V tom by mohla zkušená politička, jakou Clintonová je, najít značnou výhodu. Ona se ale obává, že ho proto bude moderátor více šetřit. 

 
2:49
27. 9. 2016

Na místo se sjíždí řada významných osobností. Od politiků po hazardní krále - majitele rozsáhlých sítí casín. 

 
2:46
27. 9. 2016

Podle současných volebních průzkumů jsou šance obou kandidátů velmi vyrovnané. Dle statistik BBC má momentálně Clintová náskok o dvě procenta - 48 procent voliču by hlasovalo pro ni.

 
2:43
27. 9. 2016

Novináři čekají, než se na krátký moment objeví Donald Trump před tím, než vstoupí na pódium. 

 
2:41
27. 9. 2016

V barech kolují vtipné sázky. Například si lidé dají panáka pokaždé, když padne slovo „e-mail“. To je narážka na skandál e-mailové aféry Clintonové, který dnes Donald Trump zajisté připomene.

 
2:39
27. 9. 2016

Pondělní debata se může stát rozhodujícím momentem celé kampaně, neboť ji zřejmě bude sledovat nebývale vysoký počet Američanů a každá chyba se může kandidátům vymstít. Trump se proto bude snažit vyvarovat osobních útoků, zatímco jeho soupeřka nesmí sklouznout k přílišnému mentorování, řekla ČTK profesorka politologie z Americké univerzity ve Washingtonu Elizabeth Shermanová.

 
2:34
27. 9. 2016

Příprava novinářů je rovněž v plném proudu.

 
2:33
27. 9. 2016

Tým Clintonové znovu na Twitteru vyzval národ k podpoře. 

 
2:30
27. 9. 2016

Američané po celé zemi usedají před televizní obrazovky. 

 
2:26
27. 9. 2016

Debatu bude moderovat sedmapadesátiletý novinář Lester Holt. Ten si již vyzkoušel debatu kandidátů v demokratických primárkách. Televiznímu zpravodajství se věnuje přes 35 let.

 

 
2:20
27. 9. 2016

Na Twitteru se ve velkém objevují příspěvky, které oslavují nebo zatracují toho či onoho kandidáta. 

 
2:15
27. 9. 2016

První debata nynější kampaně bude rozdělena do šesti bloků po zhruba 15 minutách. Vždy dva bloky budou věnovány jednomu ze tří hlavních témat, která vybral moderátor Holt: Směřování Ameriky, Zápas o prosperitu a Za bezpečnost Ameriky. Každý blok zahájí Holt otázkou a Clintonová i Trump budou mít dvě minuty na odpověď. Pak bude následovat debata.

 
2:12
27. 9. 2016

Pozadu ale nezůstává ani Clintonová. I její tým zveřejnil video, které se opírá do Trumpa a jeho lživých výroků. 

 
2:10
27. 9. 2016

Podle odborníků mohou televizní debaty souboj o Bílý dům rozhodnout. Průzkum společnosti Ipsos pro agenturu Reuters ukázal, že polovina voličů odevzdá svůj hlas podle výsledku debat.

 
2:07
27. 9. 2016

Donald Trump nenechá svou soupeřku ani na chvíli vydechnout. Chvíli před debatou spustil nový předvolební spot, kde se opírá do Clintonové. 

 
02:02
27. 9. 2016

Na tweety z debaty je samozřejmě připraven i tým Donalda Trumpa. 

 
02:01
27. 9. 2016

Hillary je podle svého týmu připravená vrhnout se do debaty. 

 
1:55
27. 9. 2016

Už teď se kandidáti předhánějí, kdo pozve kontroverznějšího hosta do prvních řad publika. Až se Donald Trump objeví na podiu, uvidí v prvních řadách miliardáře Marka Cubana, který proti němu několikrát veřejně vystoupil. Newyorský magnát Trump odpověděl tím, že přes sociální síť vyzval bývalou milenku Billa Clintona z osmdesátých let Gennifer Flowersovou, aby si sedla vedle Cubana. Flowersová s nadšením přijala.

 

 

 
1:53
27. 9. 2016

Na místě jsou jak příznivci, tak odpůrci jednotlivých kandidátů. 

 
1:50
27. 9. 2016

Diskusi na půdě soukromé Hofstrovy univerzity v Hempsteadu ve státě New York bude přitom řídit Lester Holt z televize NBC, který je členem Republikánské strany, za kterou Trump kandiduje. Podle Trumpa je to ovšem demokrat. Přípravy jsou v plném proudu.

 
1:40
27. 9. 2016

Vítejte u on-line zpravodajství první prezidentské superdebaty v USA, ve které se střetne demokratka Hillary Clintonová (68) a republikán Donald Trump (70). 

První debatní blok byl věnován ekonomice. Clintonová řekla, že je třeba více udělat především pro střední třídu. Chce prý investovat do nových technologií a odvětví, zvyšovat vzdělanost a daně nejbohatším vrstvám. Trump obvinil Čínu a především Mexiko, že berou Spojeným státům pracovní místa. Co se týká daní, republikánský kandidát byl naopak pro rapidní snížení daňové zátěže firem. 

Clintonová, která působila velmi uvolněně, na adresu svého soupeře uvedla, že měl štěstí, když mu jeho bohatý otec kdysi poskytl úvěr ve výši 14 milionů dolarů. Trump je podle ní přesvědčený, že „čím více pomůžete bohatým, tím lépe se budeme mít my všichni“. Dodala, že s tím nesouhlasí, a jako protiklad uvedla svého otce, který měl jen malý podnik. „Je třeba udělat více pro střední třídu,“ prohlásila. 

Trump kontroval, že otec mu v 70. letech půjčil „malou částku“, kterou on rozmnožil. Dál to ale nerozvedl. „NAFTA (Severoamerická zóna volného obchodu) je ta nejhorší dohoda, jaká byla kdy podepsána,“ uvedl pak kandidát republikánů. 

Clintonová přiznala chybu, Trump popotahoval

V debatě o ekonomice Clintonová Trumpa obvinila, že „žije ve své vlastní realitě“. Trump, který během diskuse jako obchodník zdůrazňoval své manažerské schopnosti, řekl, že Clintonová je „typická politička, žádná akce“. Média si také všímají, že Trump během diskuse hojně popotahoval. 

Podle Clintonové by měl také její soupeř zveřejnit své daňové přiznání. „To udělám, i když mi to právníci neradí, až ona zveřejní 33 tisíc e-mailů, které byly smazány,“ řekl v narážce na to, že Clintonová používala soukromý server pro služební e-maily v době, kdy byla ministryní zahraničí. Demokratka v reakci na to přiznala, že to byla chyba. „To bylo víc než chyba,“ řekl Trump. Podle něj šlo o záměr. Clintonová kontrovala otázkou, proč má takové obavy své daňové přiznaní zveřejnit. Co přesně v něm před voliči tají? Podle ní ho do této doby zveřejnil každý prezidentský kandidát i prezident.

Trump odmítl pronajímat byty černochům

Velkým tématem byla i rasová otázka. Afroameričané a Hispánci zažívají ve Spojených státech peklo, země potřebuje právo a pořádek, uvedl republikánský kandidát. Narážel tak na řadu incidentů z poslední doby, při nichž přišli při policejních zákrocích o život černoši.

Podle Trumpa je potřeba zlepšit vztah mezi komunitami a policií. „Něco špatného se tu děje,“ řekl Trump. Clintonová na to reagovala, že Trump „vykresluje hrozně špatný obraz černošských komunit“ v USA. „Nemůžeme jen říct zákon a pořádek, potřebujeme přijít s nějakým plánem,“ dodala. Ona sama navrhovala mimo jiné zkvalitnit výcvik policie, aby byly zásahy opravdu přiměřené riziku. A nestávalo se tak, že policisté zastřelí neozbrojeného muže.

Demokratická kandidátka také opět obhajovala omezený přístup ke zbraním. Na otázku moderátora, jestli policisté mají k černochům předpojatý vztah, řekla, že „skrytá předpojatost je problém všech, ne jen policie“.

Clintonová také prohlásila, že Trump začal svou politickou kariéru tvrzením, že prezident Obama se narodil mimo Spojené státy, a šířil tak „rasistickou lež“, že první černošský šéf Bílého domu není americký občan.

Tvrdila, že rasistické chování newyorského miliardáře lze vystopovat daleko do minulosti. Například podle ní kdysi odmítl pronajímat byty černochům. Trump na to reagoval připomínkou demokratických primárek v roce 2008. Clintonová podle něj tehdy s Obamou jednala se „strašným despektem“.

„Muslimy nemůžeme urážet, když od nich chceme informace“

Další část debaty se týkala bezpečnostních otázek, téma se stočilo k Iráku, Libyi, Sýrii a Islámskému státu. Trump obvinil během televizní debaty svou demokratickou soupeřku, že spolu s prezidentem Barackem Obamou před lety umožnili nástup takzvaného Islámského státu (ISIS). „Libye, to byla další katastrofa,“ dodal. Opřel se i do invaze do Iráku. 

„Pan prezident a ministryně Clintonová vytvořili vakuum v Iráku, když se stáhli. To bylo špatně. Do Iráku se nemělo jít, ale když ano, mělo se tam nechat tisíce vojáků. Kdybychom si vzali ropu, tak by ISIS nemohl vzniknout,“ prohlásil Trump. Na to ho Clintonová upozornila, že z Iráku se stáhl prezident Bush, nikoliv Obama. A že se objevily záznamy rozhovorů s Trumpem, kde sám invazi Iráku podporoval. 

Clintonová, která dříve působila jako ministryně zahraničí, uvedla, že proti radikálům z ISIS je třeba bojovat především zesílením činnosti tajných služeb a sbíráním informací od partnerských zemí a komunit. „Donald neustále uráží muslimy v zahraničí, muslimy doma, a to v době, kdy potřebujeme spolupracovat,“ řekla.

Podle Trumpa bude poražení ISIS složité, protože radikálové jsou rozptýlení v mnoha zemích.

Prasečí miss a malá výdrž

Během celé debaty na sebe kandidáti několikrát slovně zaútočili. V závěru Trump prohlásil, že Clintonová nemá dostatečnou výdrž na to, aby mohla být prezidentkou Spojených států. Clintonová má podle něj sice zkušenosti, ale špatné.

Někdejší šéfka americké diplomacie Clintonová na to reagovala výčtem svých mnoha zahraničních cest a diplomatických úspěchů. Připomněla také kontroverzní Trumpovy výroky o ženách, které podle ní porovnal k prasatům.

„Mluví o ženách jako o prasatech, jako o psech. Během soutěže krásy, které má Donald velmi rád, nazval soutěžící slečnou prasátko, pak miss uklízečka, protože byla z Latinské Ameriky. Tato dívka získala občanství v USA. Jsem si jistá, že půjde k volebním urnám,“ uvedla demokratická kandidátka.

Na otázku, zda přijmou výsledky voleb, oba kandidáti potvrdili, že ano. Clintonová se obrátila na publikum a řekla, že ve volbách „nejde o nás, ale o vás“. Trump pronesl svůj oblíbený výrok o navrácení velikosti Americe.

Neférová debata?

Realitní magnát z New Yorku dal už předem najevo, že považuje debatu se svou soupeřkou za nefér, protože prý k němu moderátor nebude vstřícný. Diskusi na půdě soukromé Hofstrovy univerzity v Hempsteadu ve státě New York řídil Lester Holt z televize NBC, který je členem Republikánské strany, za niž Trump kandiduje. Podle Trumpa je to ovšem demokrat. „Je to celé falešný systém, všichni jsou tam demokrati, O.K.?“ řekl televizi Fox News Trump, známý odtažitým vztahem k médiím. Nejraději by prý debatu absolvoval přímo, bez moderátora.

Clintonová se naopak bála, že moderátor bude vůči Trumpovi shovívavější, protože miliardář je v podobných debatách nováčkem. Podle šéfky jejího komunikačního štábu Jennifer Palmieriové je to prý dokonce největší obava, kterou Clintonová v souvislosti s pondělní premiérou pociťovala.

Televizní předvolební souboje, klíčovou součást zápasu o Bílý dům, organizuje od roku 1988 soukromá nezisková společnost Komise pro prezidentské debaty (CPD). Připravila a financovala jich už sedm a odpovědná je nejen za jejich přípravu, ale i za režii.  

Debaty se dvěma hlavními prezidentskými kandidáty se uskuteční v řadě za sebou zhruba po týdenních intervalech a pokaždé je uvede jiný moderátor, odvysílá jiná televize, a to na odlišné půdě amerických univerzit. Další díl se chystá na 4. října v Longwoodské univerzitě ve Virginii na CBS News. Bude rozdělen na devět bloků po zhruba deseti minutách. V další debatě budou klást otázky občané a poslední bude obsahově totožná s první.  

naidka ( 27. září 2016 11:32 )

Obama se taky zdál, že je pacifista a jaký potom byl, jenom pokračoval v trendu svých předchůdců. Ale rasista nebyl, to zase né.

dzery ( 27. září 2016 11:18 )

Ten mamlas už jinej nebude,ignoruj ho.

gabreta ( 27. září 2016 11:05 )

Koukal jsem na debatu necelou hodinu. Že by měla Clintonka nějak navrch? Tak maximálně natrénovanou grimasou s Thymolinovým úsměvem. Nic víc!!

xxxx678 ( 27. září 2016 09:55 )

Myslíš Obamu, nebo Hillary? Chtějí nám snad vyhodit celý svět do "povětří"?Ale nech toho, Naidko.

Deneček ( 27. září 2016 09:27 )

Stejně to jsou loutky mocných,pokud neposlouchají,dopadnou jako Kennedy.

Zobrazit celou diskusi