Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exploze vyděsila Budapešť. Někdo odpálil domáckou bombu plnou hřebíků

Autor: ČTK, haj - 
25. září 2016
21:08

Velká rána, zmatek a strach. Takto dramatické chvíle prožívali v sobotu v pozdních večerních hodinách obyvatelé maďarské metropole. V obchodě v centru města totiž došlo k výbuchu, při němž se zranili i dva strážníci. Incident rozvířil strach z terorismu. Původně se úřady domnívaly, že šlo o explozi plynu. Pak byla ale jako příčina určena podomácku vyrobená bomba.

Výbuch nastal ve 22:30 v centru maďarské metropole ve čtvrti oblíbené pro noční život s množstvím barů a restaurací. Zranil dva příslušníky policejní hlídky. Sdělila to maďarská policie a televize M1 dodala, že byli oba převezeni do nemocnice a jejich stav je prý velmi vážný. Zranění obou policistů vyžadovala chirurgický zákrok, uvedla agentura AP. Žena je v kritickém stavu, její kolega je stabilizovaný.

Domácí nálož plná hřebíků

První nepotvrzené zprávy uváděly, že mohlo jít o výbuch unikajícího plynu. Policie dnes ráno uvedla, že exploze nastala v suterénu kancelářské budovy, která stojí na rušné křižovatce. Dnes kolem poledne ale vyšetřovatelé sdělili, že explodovala podomácku vyrobená nálož podobná trubkové bombě a že čin je vyšetřován jako pokus o mnohonásobnou vraždu.

Podle médií bomba explodovala na zemi před jednou z budov. Někteří svědci uvedli, že zranění policisté - muž a mladá žena - se chtěli podívat na podezřelou tašku ležící na zemi. Úlomky z nálože prý zranily ženu na hlavě a muže na noze. V okolí výbuchu se podle agentury DPA našlo množství hřebíků.

„Přicházela jsem právě domů, když se ozvala mohutná exploze. Viděla jsem hustý dým, několik lidí leželo na zemi a další s křikem běželi pryč,“ svěřila se serveru Blikk.hu Eszter, která bydlí v nedalekém domě.

Exploze zasáhla přízemí obytného domu na křižovatce bulváru Tereza a ulice Király. Policejní síly v nočních hodinách uzavřely raději celou oblast v blízkosti náměstí Oktogon a evakuovaly budovy v okolí. Na místě zasahovali pyrotechnici. Záběry z města ukazují kolony policejních vozů směřující k místu výbuchu a lidi, kteří utíkají opačným směrem. 

Náčelník maďarské policie Károly Papp uvedl, že útok byl zjevně namířený proti policistům, kteří v dané oblasti běžně hlídkují. Dodal, že zatím nic nenaznačuje, že za útokem stojí nějaká zahraniční organizace. Výslovně ale takovouto možnost nevyloučil.

Policie identifikovala podezřelého, který se na místě nacházel před výbuchem, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání po něm. Podle Pappa jde o mladíka ve věku 20 až 25 let, který měl modré džínsy a pokrývku hlavy. K národnosti podezřelého se Papp nevyjádřil.

„Považujeme to za útok namířený proti celé maďarské policii. Někdo se pokusil popravit mé příslušníky,“ citovala Pappa agentura AP. Papp nicméně neupřesnil, proč by terčem útoku měla být právě policie.

Podle AP exploze nevedla k požáru. Nedošlo k žádnému poškození budovy ani aut kolem. Rozbité je jen sklo z bytového domu. Bydlím jen 200 metrů od toho,“ popsal situaci pro Mirror očitý svědek s tím, že zraněných mohlo být ale více, než se zatím ví. Prý na zemi viděl ležet nejméně pět bezvládných lidí. „Snad byli jen v šoku nebo něco,“ dodal s naději v hlase. 

 

drazor ( 25. září 2016 09:30 )

Jaký matla to zase psal?? To tam není někdo kdo umí česky???? ,,Incidenr rozvířil strach z terorismu,,

Deneček ( 25. září 2016 09:10 )

Tak už duševně nemocný i v Maďarsku,s migrací to určitě nemá nic společného.

Zobrazit celou diskusi