Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristu z Manhattanu v minulosti zatkli za pobodání, ale pustili ho na svobodu

Autor: shp - 
20. září 2016
20:10

Že by byl terorista z Manhattanu americkým úřadům neznámý, se nedá říct ani náhodou. Před dvěma lety byl Ahmad Rahami (28) zatčen za pobodání svého bratra Nasima a držení střelné zbraně. Porota se však rozhodla smést všechna obvinění ze stolu a muž se tak dostal na svobodu.

Rahami byl zatčen pro podezření ze zosnování teroristického útoku v newyorkském Manhattanu. Při výbuchu bomby v odpadkovém koši bylo zraněno 29 lidí. O podobný útok se pokusil i poblíž vlakového nádraží v New Jersey, ve kterém žije od svých sedmi let. Nálože však byly nalezeny a kontrolovaně odpáleny pyrotechniky.

Při zatýkání vytáhl Rahami zbraň a pálil po policistech. Dva z nich zranil. On sám byl postřelen do ruky i nohy. Ke všem těm zraněním však nemuselo vůbec dojít. Stačilo by, kdyby porota usvědčila teroristu v roce 2014 z napadení bratra nožem, z něhož byl nepochopitelně očištěn.

Hrozba pro sebe i ostatní

A to i přesto, že zasahující policista u soudu varoval, že je Rahami nebezpečný. „Důstojník má důvod se domnívat, že osoba představuje nebezpečí pro sebe samou, pro ostatní i majetek,“ stojí v jeho zatykači. Naturalizovaný Američan původem z Afghánistánu však nebyl vždy agresivní.

Spolužáci ze střední školy si ho pamatují jako veselého studenta. „Byl velmi vtipný, dělal třídního klauna. Dobře vycházel s každým, byl to hodný kluk,“ prohlásil Hakeem Ezzouhairy (27), který s ním chodil na angličtinu. Vše se změnilo, když se vrátil do Afghánistánu a následně začal jezdit do země častěji.

Jeho někdejší přítelkyně Maria, se kterou má malou dceru, říká, že začal nenávidět americkou kulturu. „Byl odměřený k americké kultuře, ale nikdy jsem si nemyslela, že by překročil hranici. Nikdy bych si nemyslela, že by udělal něco takového,“ řekla žena s pláčem v očích.

Vadili mu homosexuálové a američtí vojáci

Nejvíce mu v USA vadili gayové a vojáci. Jednou dokonce dceři ukazoval vojenského představitele a označoval ho jako zlého muže. „V Afghánistánu nebyli žádní homosexuálové,“ tvrdil Marii po návratu ze země. V posledních několika letech navštívil Afghánistán i Pákistán několikrát.

Zamířil i dokonce do regionu ovládaného Tálibánem. Nakonec se vrátil do Ameriky s novou manželkou a dítětem. Navíc se začal velmi angažovat v islámském náboženství. „Vymyli mu mozek,“ myslí si Maria, která doufá, že se k jejich dítěti již nikdy nepřiblíží.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi