Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi sahají po „mastné tyči“ víc než zbytek Evropy. MHD jezdí hlavně do práce

Městská hromadná doprava (ilustrační foto)
Městská hromadná doprava (ilustrační foto)  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: bru/ČTK - 
19. září 2016
11:38

Češi ve srovnání s průměrem Evropské unie jezdí častěji do práce městskou hromadnou dopravou nebo chodí pěšky. Zatímco v EU jezdí MHD 19 procent lidí, v Česku hromadnou dopravu využívá 28 lidí ze sta. Pěšky do zaměstnání chodí 15 procent Čechů, o procento víc než je průměr EU. Uvedl to dnes Tým silniční bezpečnosti s odkazem na evropské statistiky Eurobarometru zaměřené na kvalitu dopravy.

Podle nich je zřejmé, že lidé při výběru způsobu dopravy volí zejména na základě pohodlí, nejčastěji proto jezdí do práce vozem. V rámci EU jde průměrně o 54 procent lidí, v Česku autem jezdí 47 procent lidí. Shodně osm procent respondentů v ČR i v EU uvedlo, že do zaměstnání dojíždí na jízdním kole, dva lidé ze sta jezdí do práce vlakem.

Kromě pohodlí lidi při dojíždění do práce zajímá rychlost, snadná dostupnost preferovaného druhu dopravy a rovněž cena. Pokud by obyvatelé EU měli ve větší míře přejít z individuální dopravy k městské hromadné dopravě, požadovali by zejména větší hustotu linek ve městě (26 procent) a kratší intervaly (27 procent). Pro 25 procent by bylo motivací snížení cen MHD a pro pětinu obecné zvýšení úrovně poskytovaných služeb. Dalších 21 procent uvedlo, že městskou dopravou jezdit nebude za žádných okolností. Tato skupina je v Česku o dva procentní body nižší.

Uvedené statistiky vychází z údajů od 27.868 respondentů, z Česka jich pocházelo přes tisíc. Český sběr dat uskutečnila agentura TNS Aisa.

zednik ( 19. září 2016 16:24 )

Češi sahají po mastné tyči a ti co nesahají se jim hrdě smějí. Pak ale právě tihle řvou neustále něco o ekologii, o tom, kolik je stojí benzín a jací jsou chudáci a o tom, že nemají kde parkovat.

lalia ( 19. září 2016 12:41 )

K těm obědům.Kde jsou ty časy,když za komunistů byly závodní jídelny na dosah a denně čerstvé, slušné jídlo za dostupnou cenu.Ta meníčka v hospodách stojí zaho... a hodně peněz a je to vařeno hospodsky,není to zdravé pro každodenní stravování a někteří pracující ani nemají v dosahu své práce hospodu s meny.

jarda304 ( 19. září 2016 12:25 )

MHD/DPP v Praze má roční tržby cca 4 mld Kč, náklady 14 mld. Roční dotace od Prahy je 10 mld Kč. To je skoro tisíc Kč měsíčně na každého Pražana ať jezdí nebo ne, jen ta dotace. Tolik asi k výhodnosti MHD.

Zobrazit celou diskusi