Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lidé budou mít doživotně pivo zdarma. Unikátní pivovod postavili v Belgii

Autor: mib - 
18. září 2016
15:00

Podzemní potrubí na čepování piva si nechali postavit majitelé jednoho z belgických pivovarů. A právě tudy zásobují zlatavým mokem historické město Bruggy, které má pro cisterny příliš křivolaké ulice. Jedna rodina tu pivo pod značkou De Halve Maan vaří od roku 1856, teď už ho vyprodukuje čtyři miliony litrů ročně. Projekt pivovodu vyšel v přepočtu na 108 milionů korun. 

Belgický pivovar De Halve Maan (česky Půlměsíc) vařil svoje pivo v centru historického městečka Bruggy na severozápadě Belgie už od 19. století. Jenže svou distribuci museli současní majitelé přesunout v roce 2010 za město a problém nastal ve chvíli, kdy měly cisterny převážet mok z výrobny na stáčení. Velké kamiony se do historických uliček nevešly. Ředitel pivovaru Xavier Vanneste proto přišel s nápadem na vybudování podzemního potrubí.

„Napadlo mě to, když jsem pozoroval dělníky, jak budují infrastrukturu a dávají do země kabely. A nebyl to neproveditelný plán,“ uvedl Vanneste. Pivo přitéká z pivovaru více jak tři kilometry dlouhým potrubím za město, kde ho stáčí do lahví. Projekt vyšel v přepočtu na 108 milionů korun. Ani ne desetinu z toho si zaplatili sami lidé. Vrátí se jim to třeba doživotním přísunem piva zdarma.

Projekt podpořili sami pivaři

„Mám pivo rád a piju ho každý den, proto jsem sbírku podpořil,“ řekl jiný majitel, který vlastní hospodu v centru Brugg. Příspěvkem v přepočtu 260 tisíc korun si vysloužil doživotně jednu lahev piva zdarma.

Potrubím se valí až čtyři tisíce litrů piva za hodinu a je podle sládků z De Halve Maan jediným podobným unikátem na světě. Získat povolení na výstavbu tohoto typu nebylo podle serveru NowThis, který zprávu o zprovozněném potrubí přinesl, jednoduché. Město Bruggy je totiž díky své historii na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Nakonec to bylo ale vhodnější řešení než neekologický pohyb kamionů, De Halve Maan totiž vyprodukuje ročně necelé čtyři miliony piva.

V Česku teče pivo trubkami sportovní haly

Své potrubí na pivo má i Česko. Ve srovnání s Bruggami ale nejde o distribuci jako takovou. V pražské O2 areně slouží na výtoč při hokejových zápasech. Hospodští tam dokážou natočit pivo za necelých pět sekund. Vytočit přes deset tisíc piv během přestávky hokeje není nezvyklé. Systém potrubí dosahuje asi 2,7 kilometru a ve sportovní hale jde o světový unikát.

Fotky z výroby a distribuce belgického piva z Brugg najdete v galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi