Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidé bez paliva, přírodní katastrofa? Z ropovodu v USA unikl milion litrů ropy

Do ekologicky citlivé oblasti na východě USA unikl milion litrů ropy. (Ilustrační foto)
Do ekologicky citlivé oblasti na východě USA unikl milion litrů ropy. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
17. září 2016
20:55

Do ekologicky citlivé oblasti vytekl v USA zhruba milion litrů ropy. Rázem se objevily obavy z ekologické katastrofy. Ale i z dopadu na státy na východě USA jako Alabama, Georgie či Severní Karolína, upozorňuje The Guardian. Lidé nebudou mít kvůli nedostatku paliva na co jezdit. A guvernér Alabamy varoval, aby obchodníci nezneužívali situace a nepřiměřeně nezvyšovali ceny pohonných hmot.

Z ropovodu spojujícího americké státy Texas a New Jersey uniklo kolem milionu litrů ropy. Dnes o tom informovala agentura AP, podle níž provozovatelé zastavili proud suroviny v potrubí, aby mohli závadu odstranit.

Pěti americkým státům kvůli tomu hrozí nedostatečné zásobování palivem. K úniku došlo v okolí města Helena v Alabamě. Podle provozovatele potrubí vyteklo mezi 950 tisíci a 1,3 milionu litrů ropy. Přesné množství se nepodařilo určit, protože není známo, jak dlouho surovina z ropovodu prosakovala.

Podle organizací na ochranu životního prostředí ropa unikla v mimořádně ekologicky citlivém prostředí – do říčního systému Cahaba, jedné z biologicky nejdiverzifikovanějších oblastí v celé zemi, oceňované vědci pro poměrně vysokou koncentraci ohrožených druhů.

Příslušné organizace také vyzývají, aby vláda v Alabamě zajistila, že nedojde k ohrožení zdraví obyvatel a že budou ekologické škody minimalizovány. Podle úřadů je ale únik pod kontrolou a většina ropy skončila v retenčních nádržích poblíž Heleny.

Provozovatelé ropovodu potrubí odstavili, aby odstranili příčinu úniku. „Ano, naplánovat se to nemohlo lépe,“ říkal dle The Guardian ironicky James Pinkney, mluvčí EPA (Environmental Protection Agency). „Nejsou tam v blízkosti žádná obydlí a je to plně pod kontrolou. Bylo to vlastně štěstí,“ dodal.

Zázrak, radovala se ochránkyně přírody

Také Myra Crawofrd, výkonná ředitelka Caha Riverkeeper, upozornila, že ekologičtí pracovníci zatím našli díky tomu, že se situaci čas povedlo zkrotit, jen několik zvířat uhynulých poté, co byla vystavena přímo uniklému palivu. „Jen pár mývalů. Je to minimální. Zázrak,“ glosovala situaci a chválila firmu Colonial za snahu o rychlé řešení incidentu.

Nehoda však může mít dopad na celé východní Spojené státy. Ropa potrubím nezačne znovu proudit dřív než během příštího týdne.

V pěti státech na jihovýchodě USA, které ropovod zásobuje, proto hrozí nedostatek paliva. Tamní úřady proto zrušily omezení pro dobu, kdy mohou jezdit kamiony, aby cisterny s ropou mohly nahradit fungování ropovodu.

Z Texasu také vyrazila do New Yorku cisternová loď Ohio se zásobami paliva. Guvernér Severní Karolíny Pat McCrory se však obává, aby přerušené dodávky topného oleje, nafty a benzínu neměly výraznější dopad na veřejné blaho celého státu. Guvernér Alabamy Robert Bentley pro změnu ve svém prohlášení upozornil, že je nezákonné pro kohokoli ve státě Alabama náhle nepřiměřeně zvýšit ceny v době vyhlášeného stavu nouze. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prezny ( 17. září 2016 21:19 )

Katastrofy jsou a budou. Těšte se dnes že nejde o Černobyl.

Zobrazit celou diskusi