Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zasypaná auta, převrácené stromy, spadlé vedení: Supertajfun pustoší Čínu

Autor: ČTK, tmp - 
15. září 2016
06:37

Tajfun Meranti zasáhl jihovýchodní Čínu, přinesl silný vítr a déšť a přerušil dodávky elektřiny. Zatím nejsou žádné zprávy, že by si v Číně vyžádal oběti na životech. Na Tchaj-wanu, kde řádil ve středu, připravil tajfun o život jednoho člověka a 38 zranil. Podle čínských médií je Meranti nejsilnější bouří letošního roku ve světě.

Bouře při přechodu přes jižní Tchaj-wan mírně ztratila na rychlosti a v ranních hodinách místního času udeřila v čínské provincii Fu-ťien, blízko města Sia-men. Záběry místních médií ukazují zaplavené ulice v částech provincie, popadané stromy a zničené automobily. Kvůli tajfunu byly zrušeny desítky letů a vlakových spojů. Před blížící se bouří byly evakuovány desítky tisíc lidí a rybářské lodě byly povolány zpět do přístavu.

Podle tiskové agentury Nová Čína je Meranti nejsilnějším tajfunem, který zasáhl tuto část země od založení komunistické strany Číny v roce 1949, a celosvětově nejsilnější zaznamenaný tajfun v letošním roce.

Meranti byl původně co do intenzity zařazen do nejvyšší, páté kategorie. Po dosažení čínské pevniny však zeslábl a byl přeřazen do druhé kategorie. Tajfuny jsou v tomto ročním období běžné, získávají na síle, když překročí teplé vody Pacifiku a když dorazí na pevninu, přinášejí prudké větry a silné deště. Meranti nyní míří na město Šanghaj a měl by postupně ztrácet na síle, stále ho však budou doprovázet silné deště, napsala agentura Reuters.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi