Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na uprchlíka u hranic poslali psy. Kolik lidí za komunistů pochytali?

Autor: ČTK, simao - 
14. září 2016
17:22

Mladý uprchlík z NDR Hartmut Tautz se snažil uprchnout přes komunistické Československo na Západ, pohraničníci na něj však poslali psy a ti mu způsobili vážná zranění, kterým nakonec podlehl. Příběh mladíka, ač smutný, je však jedním z mnoha incidentů na hranicích ČSSR. Slovenští historici nyní zveřejňují, kolik osob komunisté na hranicích pochytali, kdo byl souzen a také kdo je odsoudil.

Seznam se jmény více než 13 000 osob, které byly v letech 1977 až 1989 v komunistickém Československu souzené za nedovolené překročení státních hranic ze západní části Slovenska do Rakouska a Maďarska, dnes zveřejnil slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN).

Součástí databáze jsou také údaje o vyšetřovatelích, prokurátorech či soudcích, kteří zmiňované případy včetně pokusů o uprchnutí přes takzvanou železnou oponu vyšetřovali.

Došlo k tomu poté, co byl minulý měsíc v Bratislavě odhalen památník východoněmeckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který před 30 lety podlehl zraněním způsobených psy pohraniční stráže. I v souvislosti s tímto případem čelí v Německu trestnímu oznámení někdejší špičky československého komunistického režimu.

Mladého uprchlíka roztrhali psi. Pohraničníci přihlíželi

„Hartmut Tautz se rozhodl přejít hranice z bratislavského sídliště Petržalka, jehož okrajové obytné domy dělilo od rakouského území jen několik set metrů... Přestřihal kleštěmi týlový plot s pomocnou signalizací. Potom vešel do kukuřičného pole,“ popisuje slovenský historik Ľubomír Morbacher. „Dostal se až k signální stěně,“ doplnil.

Byli k němu však vysláni dva pohraničníci „se služebními psy puštěnými na volno, využívanými jako ‚smečka samostatně útočících psů‘.“ Ti se na mladíka z NDR vrhli a těžce ho pokousali. Rozsáhlá zranění utrpěl i v obličeji.

Podle ÚPN však mohl přežít, kdyby se mu dostalo včasné lékařské pomoci. Sice z něj crčela krev, ale neutrpěl takové zranění, aby bezprostředně ohrožovalo jeho život. Do Vojenské nemocnice v Bratislavě však „narušitele“ vezli až po zápisu na stanici.

VIDEO: Krvavé sousoší pohraničníků a mladíka, kterého roztrhali psi, vystavili i v Bruselu přímo před europarlamentem.

Video  Česká krvavá socha v Bruselu naštvala komunisty: Stydí se?  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Seznamy obsahují i jednotlivé rozsudky komunistické mašinerie

Kromě obyvatel Československa souzených za nedovolené opuštění státu databáze obsahuje i informace o osobách stíhaných ve sledovaném období za neoprávněné vniknutí na území republiky. Podle ÚPN šlo hlavně o občany Polska, Maďarska a někdejší Německé demokratické republiky, kteří se přes Československo chtěli dostat na západ.

Záznamy zatím zahrnují souzené za zmiňované tehdejší trestné činy na území někdejšího Západoslovenského kraje, který sousedil s Maďarskem a také s Rakouskem, s nímž mělo Československo za komunismu přísně střeženou hranici.

Šéf ústavu Ondrej Krajňák novinářům řekl, že ÚPN v budoucnu rozšíří seznam o další osoby, které byly za komunismu stíhané za nedovolené překročení státních hranic v dalších regionech Slovenska.

„Zveřejněné záznamy odsouzených obsahují kromě základních údajů perzekvované osoby jména vyšetřovatele, prokurátora, soudce, případně i znalce, rozsudek a výši trestu. Ze záznamů máme přehled o tom, kteří soudci a prokurátoři působili v jednotlivých okresech v letech 1977 až 1989 a kteří z nich žádali či vynášeli přísnější nebo mírnější rozsudky,“ uvedl ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Na rozdíl od současnosti, kdy obyvatelé ČR i Slovenska mohou volně cestovat do zahraničí a na hranicích se sousedními členskými státy EU se obvykle nemusejí ani podrobit kontrole, v období komunismu museli mít zájemci o vycestování z Československa do západních států zvláštní povolení.

ÚPN uvedl, že žadatelé byli prověřováni a že takzvaným nespolehlivým osobám úřady povolení neudělily. Při pokusech o uprchnutí z Československa přes železnou oponu zemřelo podle odhadů na 400 lidí.

VIDEO: Během předvolební debaty Blesku v Olomouckém kraji mluvil člen KSČM Alexander Černý o své minulosti v československé lidové armádě. Podívejte se:

Video  Alexander Černý z KSČM o své minulosti v totalitní armádě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

anka ( 14. září 2016 18:44 )

nehazej to na dobu - takovy hnusni byli komunisti, ti byli schopni poslat lidi na smrt .....

tgbg ( 14. září 2016 18:13 )

Ano. Komunistický vyvrhel vraždil vlastní lid, který chtěl odejít z komunistického pekla. Komunisti jsou vrazi a zločinci.

Zobrazit celou diskusi