Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi tepou Junckera za projev. „Nudný a zastaralý,“ hřímá ODS. Telička tleská

Autor: zst, ČTK - 
14. září 2016
13:45

S projevem „o stavu Evropské unie“ vystoupil ve středu před europoslanci šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ve Štrasburku navrhl zdvojnásobit nynější investiční plán EU nebo vytvořit společné evropské vojenské velitelství. Z řad českých politiků se ozvaly pozitivní i negativní reakce. Ty záporné ale převažují.

Zdvojnásobení nynějšího investičního plánu Evropské unie v projevu před europoslanci navrhl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. K roku 2022 by tak takzvaný Junckerův investiční plán měl dosáhnout 620 miliard eur (asi 16,7 bilionu Kč).

Oznámil také některé další iniciativy, mimo jiné reformu evropského telekomunikačního trhu. Přinést by měla například bezplatné bezdrátové připojení na veřejných místech k roku 2020 nebo pokročilé sítě páté generace (5G) k roku 2025.

Juncker se také zmínil o potřebě posílit obrannou politiku EU. Je prý třeba společné evropské velitelství a práce směrem ke společné vojenské síle, která by se doplňovala se Severoatlantickou aliancí (NATO). Větší evropská obranná síla ale podle něj neznamená méně transatlantické solidarity.

Zahradil: Projev stejný jako jeho autor. Nudný

Největší kritiku sklidil v Česku šéf komise ze strany ODS. Juncker je podle europoslanců této strany zárukou, že se Evropská unie žádných potřebných reforem nedočká. „Projev byl stejný jako jeho autor: unavený, nudný, zastaralý. (Juncker) nepřinese žádnou opravdovou reformu. ECR může,“ napsal třeba na Twitteru člen frakce evropských konzervativců Jan Zahradil.

„Bohužel projev předsedy Junckera ukázal, že po brexitu jde komise směrem, kterého jsme se obávali - tedy více Evropy, osočování členských států z populismu a z nepochopení krásných společných evropských ideálů,“ doplnil ho jeho stranický eurokolega Evžen Tošenovský. Ten se ohradil také proti evropskému generálnímu štábu. „Co to vlastně znamená? Bude tedy našemu parlamentu odebráno právo rozhodovat o zahraničních misích našich vojáků?“ ptal se.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker promluvil před europoslanci o stavu Evropské unie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker promluvil před europoslanci o stavu Evropské unie. | Reuters

Juncker by měl rezignovat, chtějí komunisté

Problém s Junckerem mají také komunisté. Europoslankyně Kateřina Konečná se po projevu šéfa komise nevyjádřila ke konkrétním myšlenkám, ale kritizovala ho celkově. „Nepřichází z novými myšlenkami, není schopen sebereflexe, nenavrhuje reformy a podobně. Prostě není tím, koho EU v současnosti potřebuje, a myslím, že by si to měl uvědomit a rezignovat v zájmu jednoty Unie, o které tak velmi často hovoří,“ uvedla ve vyjádření pro ČTK.

Také francouzská europoslankyně a šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová podle očekávání Junckera ihned tvrdě odsoudila. Šéf komise se podle ní nechová demokraticky a pohrdá občany, když odmítá referenda k členství v Unii. Le Penová nedávno slíbila, že takové referendum ve Francii vyhlásí, pokud na jaře 2017 vyhraje prezidentské volby.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl před europoslanci každoroční projev o stavu Evropské unie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl před europoslanci každoroční projev o stavu Evropské unie. | EPA

„Jsem rád, že jsme si odhlasovali vystoupení, protože poučení z brexitu nenastane,“ prohlásil během debaty také strůjce odchodu Velké Británie z EU Nigel Farage.

ČSSD nebo lidovci Junckera nekritizují, Telička s většinou souhlasí

Zdrženlivěji hodnotí Junckerův klíčový projev europoslanci z řad ČSSD nebo KDU-ČSL. „Nadcházející rok bude klíčový pro překonání rozdílů mezi Východem a Západem,“ citoval Junckera na svém profilu na sociální síti Miroslav Poche (ČSSD).

„Juncker podpořil zřízení společné armády EU, která neoslabuje NATO, ale posiluje ho a umožní státům šetřit i peníze,“ vybral si z Junckerova projevu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

To Pavel Telička si byl vědom v projevu nedostatků, přesto více chválí než kritiuje. „Řada zajímavých bodů, s většinou lze souhlasit, s něčím ne. Jsou však členské státy připraveny k implementaci?“ zhodnotil. „Juncker v EP podpořil dohody o volném obchodu s Kanadou I USA. I zde tleskám. Jedno ze sedmi pracovních míst vytváří v EU export,“ dodal.

hejhej ( 14. září 2016 21:44 )

Bla, bla, bla.Sáhodlouhý projev o ničem.

noacojezase ( 14. září 2016 16:23 )

Mluvil dlouho, akorát zapomněl říci o čem.

Zobrazit celou diskusi