Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 let od teroristických útoků na »Dvojčata« v New Yorku: 9 teorií, že vše bylo jinak

  • Autor: ehr - 
    11. 9. 2016
    20:30

    Přesně před patnácti lety byl newyorský Manhattan svědkem dosud nevídaných a rozsahem i brutalitou nepřekonaných teroristických útoků, při nichž zemřely skoro tři tisíce lidí. Svět se náhle změnil. Tyto útoky jsou považovány za jednu z největších tragédií v historii. V současnosti sice existuje mnoho důkazů o jejích strůjcích, ale najdou se i lidé, kteří si myslí, že je na vině sama Amerika.

  • 1.Co se stalo 11. září 2001?

    Ozbrojení muži se během letu tehdy zmocnili čtyř letadel. Dvě z nich nechali havarovat do obou věží Světového obchodního centra (WTC). Další letadlo pak navedli do budovy Pentagonu. Ke čtvrtému útoku nakonec nedošlo. Ten totiž hrdinsky zmařili cestující letu UA93, kteří se únoscům vzepřeli. Letadlo pak havarovalo mimo obydlenou oblast.

     

    O útocích z 11. září pak panuje mnoho konspiračních teorií. Podle nich za nimi nestojí teroristická organizace Al-Kaida, ale sama americká vláda. Ta tím chtěla ospravedlnit invaze do Afghánistánu a do Iráku. Také se tímto měl rozjet obchod se zbraněmi aj. Živnou půdou pro tyto teorie jsou nesrovnalosti ve faktech a závěrech vyšetřování.

    Teroristické útoky z 11. září změnily USA i svět. Teroristické útoky z 11. září změnily USA i svět. | Repro yotube

  • 2.Letecké palivo neroztaví ocelové traverzy

    Teorie: Letadla, která narazila do WTC, nemohla způsobit takové škody. Palivo z letadel při hoření nevytváří dostatek tepla (1510 stupňů Celsia), aby roztavilo ocel.

     

    Vyvrácení: Letecký kerosin sice nevytvoří takové teplo, ale to nebylo potřeba. Ocel při zahřátí na 593 °C ztrácí asi 50 % pevnosti, a tak se traverzy pro zhroucení budov nemusely úplně roztavit. Palivo také nebylo jediným zdrojem ohně. Vzplanul i materiál uvnitř budov, a tak mohla teplota v některých místech dosahovat až 1000 °C.

    Do obou věží WTC narazila letadla Do obou věží WTC narazila letadla | EPA, ara

  • 3.Kontrolované demolice

    Teorie: Jako součást předchozí teorie si mnoho lidí myslí, že došlo ke kontrolované demolici WTC. Budovy tedy nedostaly k zemi nárazy letadel, ale kontrolované exploze dopředu umístěných náloží. Důkazem jsou oblaka prachu, která po sesutí vyletěla horizontálně, a škody pak byly příliš rozsáhlé, než aby je způsobila letadla.

     

    Vyvrácení: Podle zprávy Národního institutu standardů a technologie z roku 2005 se středem Severní věže řítily trosky letadla, které tak vytvořily cestu pro hořící palivo. Požár ničil a zabíjel ještě před zhroucením budovy, protože se šířil výtahovými šachtami. Oblaka prachu jsou výsledkem dopadu jednotlivých pater na sebe.

    Video  15 let poté. Záběry pádu věže stále nahánějí husí kůži.  - Youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 4.Obchodování s akciemi

    Teorie: Někteří lidé prý předem věděli o útocích. Důkazem jsou nadprůměrné obchody s akciemi leteckých společností American Airlines a United Airlines, pojišťoven a firem, které ve WTC sídlily, před 11. zářím 2001.

     

    Vyvrácení: Záznamy burzy sice vykazují zvýšení opčních obchodů (spekulace pádu cen akcií). Vyšetřovací komise však nenašla důkazy o tom, že by investoři o útocích věděli či měli jakoukoliv dohledatelnou spojitost s Al-Káidou.

    Teroristický útok 11. září Teroristický útok 11. září | ČTK, Reuters, EPA

  • 5.Rozkaz nezasahovat

    Teorie: Z 28 vojenských základen v dosahu neodletěl ani jeden stroj, i když bylo potvrzeno, že letadla byla unesena. Stalo se tak proto, že Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) dostalo rozkaz nezasahovat.

     

    Vyvrácení: Ve skutečnosti bylo v pohotovosti jen 14 stíhaček. V té době také neexistovala žádná počítačová síť či alarm, který by NORAD upozornil, že byla unesena nebo že jsou pohřešována letadla. Civilní kontrola letecké dopravy jim proto třikrát volala normálním telefonem. NORAD tedy vyslal dva stroje F-15 a tři F-16, aby unesená letadla našly. To se jim však nepovedlo. Teroristé totiž vyřadili transpondéry a zmizeli tak z radarů. Ty pokrývaly jen vnější území USA, ale ne vnitrozemí.

    Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy | Foto: J. Nováček, scom, archiv

  • 6.Díry byly příliš malé

    Teorie: Dvě díry v budově Pentagonu podle jedné teorie vytvořila satelitem navigovaná střela. Díry byly široké 22,86 metru a 3,6 metru, což je příliš málo na to, aby je vytvořilo 38 metrů široké letadlo.

     

    Vyvrácení: Mete Sozen, inženýr z Purdueovy univerzity, má jasné vysvětlení. „Padající letadlo na zemi nezanechá svůj obrys jako v kreslených filmech. Jedno křídlo narazilo do země, zatímco druhé se nárazem odtrhlo. Zbytek letadla narazil do budovy ve formě spíš tekuté než pevné. Menší díru pak způsobil podvozek.“

    Pentagon po teroristických útocích z 11. září Pentagon po teroristických útocích z 11. září | Profimedia.cz

  • 7.Antisemitismus

    Teorie: Některé teorie tvrdí, že útoky jsou součástí většího izraelského spiknutí, které chtělo zatáhnout USA do konfliktu na Středním východě. Důvodem je to, že na 4 tisíce Židů, kteří byli zaměstnáni u firem s kancelářemi ve WTC, zůstalo v den útoků doma, což naznačuje, že o nich věděli předem.

     

    Vyvrácení: Při útocích zemřelo na 400 Židů. Neexistuje důkaz, že by jich doma zůstalo 4 tisíce nebo jiný větší počet. Tvrzení pochází z ruské stránky Pravda a propalestinské televizní stanice Al-Manar.

    Teroristický útok 11. září Teroristický útok 11. září | ČTK, Reuters, EPA

  • 8.U Pentagonu nebyly žádné trosky

    Teorie: Pentagon byl zasažen střelou, protože vyšetřovatelé nenašli žádné trosky letu AA77, který se měl na něj zřítit.

     

    Vyvrácení: Trosky se našly. „Viděl jsem stopy křídla na budově. Zvednul jsem část trupu se značkami aerolinek. V ruce jsem držel ocasní část letadla, našel jsem černou skříňku. Držel jsem část uniformy posádky včetně části těla. Stačí?“ řekl Allyn E. Kilsheimer, první inženýr, který se dostal na místo nehody.

    Teroristický útok na Pentagon z 11. září 2001 Teroristický útok na Pentagon z 11. září 2001 | Wikipedia

  • 9.Let UA93 byl sestřelen

    Teorie: Let UA93 byl sestřelen stíhačkou, i když existují nahrávky z kokpitu a oficiální zprávy, které tvrdí opak. Verze o vzpouře pasažérů není věrohodná. V oblasti totiž viděli bílé letadlo, jeden motor se našel dál od ostatních trosek a jeden pilot dokonce tvrdil, že znal jiného pilota, který letadlo sestřelil.

     

    Vyvrácení: V oblasti se opravdu nacházel jiný stroj. Jednalo se o soukromé letadlo marketingové společnosti. Údajně odpadlý motor byl jen ventilátor motoru. Ten byl nalezen pod kopcem 300 metrů od místa nehody. A pilot, který prý letadlo sestřelil, zrovna v té době cestoval úplně jinam.

    Místo dopadu letu UA93 Místo dopadu letu UA93 | Wikipedia

  • 10.Únosci jsou stále živí

    Teorie: Některá média hned po útocích informovala, že únosci letadel, kteří byli po únosu identifikováni, jsou stále zdraví a živí. Únos prý provedli dubléři.

     

    Vyvrácení: Lidi, které média našla, měli stejná či podobná jména jako teroristé.

    Video  Náraz letadla do věže Světového obchodního centra z různých úhlů  - Youtube.com
    Video se připravuje ...

dozor3 ( 12. září 2016 10:59 )

Souhlas

freecooIin_zika ( 12. září 2016 10:56 )

USA je nejzadluženější stát, ty hovado nevzdělaný!

freecooIin_zika ( 12. září 2016 10:51 )

gabreta ( 12. září 2016 10:38 )

Pro mne, je sundání dvojčat stejný, jako vypálení Reichstagu Ádou. Jen záminka k rozesr*ání celýho světa a kontroly nad ním! Nic víc, nic míň!

bum-bec-bum ( 12. září 2016 09:47 )

Konecnik je starej dědek. Tipuji na 65 či 67 let. Z USA je pos.raná jenom stará generace, mladá generace vidí USA realisticky. USA mohou nadchnout jen omezence. Konecnik je dědek nad hrobem, protože jenom stará generace mele o 68. a hned všechny značí jako ruské buzny. To by mladého člověka ani nenapadla, páč 68. neprožil. Takže se můžeš dělat mladým, ale já vím, že jseš shnilý dědek, který je věčně nespokojenej a to hlavně sám se sebou. Už se ti nepostaví, co a tvoje stará tě doma pěkně komanduje. Ještě, že máš Blesk, kde se můžeš vyblít, co?

Zobrazit celou diskusi