Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimové vyrazili na pouť do Mekky. Loni tam ušlapali přes 2 tisíce lidí

Autor: ČTK, mb - 
9. září 2016
09:54

V saúdskoarabské Mekce dnes začnou obřady islámské pouti zvané hadždž. Pořadatelé hovoří až o 1,5 milionu poutníků z ciziny. Pouť, jež patří k pěti pilířům islámu a již má každý zdravý muslim vykonat aspoň jednou za život, je poznamenaná loňským neštěstím, při němž zahynulo přes 2000 lidí.

Pro zajištění bezpečnosti letos království v Mekce a Medíně vyčlenilo 27 tisíc vojáků a policistů a zpřísnilo bezpečnostní opatření. Poutníci musejí být registrováni a mohou se pohybovat s elektronickými náramky pouze ve skupinách, aby se zamezilo neorganizovanému pochodu. Právě kvůli němu se loni srazily dva proudy poutníků, kteří se pak navzájem ušlapali.

Už ve čtvrtek věřící obcházeli svatyni Kabu v Mekce. Dnes se přesunou do údolí Míná, kde přenocují. Následující den pak přejdou na planinu na pahorku Arafát, kde se zdrží až do západu slunce. Jde o vyvrcholení pouti, která pak pokračuje návratem do Míná, symbolickým kamenováním Satana a porážkou obětního zvířete. Jí začíná několikadenní svátek íd al-adhá, jenž se slaví v celém muslimském světě. Poutníci se pak ještě zdržují v poutním okrsku nebo odcházejí do Medíny, aby navštívili hrob proroka Mohameda.

Mezi oběťmi loňského neštěstí bylo několik set Íránců a letos Írán poprvé za posledních 30 let nepustil své občany na obřady do Mekky. Incident významně ovlivnil vztahy mezi Rijádem a Teheránem a krize v minulých dnech vyvrcholila vzájemnými výpady. Saúdskoarabský velký muftí prohlásil, že Íránci nejsou muslimové, a íránský prezident naopak vyzval muslimy, aby Saúdské Araby potrestali za jejich „zločiny“.

ejvm1712 ( 9. září 2016 14:42 )

At jdu třeba do ♦

maledivy2016 ( 9. září 2016 14:05 )

Co muslim, to vypatlany zdegenerovany mozek který nemá ani 1% IQ prasete! Islám je pedofilni vyznání hovad arabského původu! Prase je 1000x cennější než jakýkoliv muslim! MRTVÝ MUSLIM = DOBRÝ MUSLIM!

maledivy2016 ( 9. září 2016 13:58 )

Prokletá zdegenerovana rasa kozomrrdů a pedofilnich kreatur islámského původu si honí vocasy v Mecce...

maledivy2016 ( 9. září 2016 13:53 )

Vhodte tam atomovou bombu na ty vypatlany muslimský fanatiky, prasečí držky ať pochcípaji i celým islámem a uchylnym Mohamedem a hovadem Allahem!

santikxauz ( 9. září 2016 12:43 )

Bude to tam bouchat,jsou tam inženýři pyrotechnici?

Zobrazit celou diskusi