Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lanovka na Mont Blanc uvěznila 60 lidí přes noc. Vrtulníky je nestihly zachránit

V kabinkách lanovky na Mont Blanc uvízlo 110 lidí po překřížení lan. 60 jich tu muselo strávit noc
V kabinkách lanovky na Mont Blanc uvízlo 110 lidí po překřížení lan. 60 jich tu muselo strávit noc  (Autor: EPA, Profimedia a Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK - 
8. září 2016
22:00

Na francouzském svahu hory Mont Blanc se ve čtvrtek porouchala lanová dráha, v jejíchž kabinách v nadmořské výšce 3800 metrů uvízlo na 110 lidí. Podle horské služby 50 cestujících přepravily zpátky do údolí záchranné vrtulníky, zbývajících 60 bude ale nuceno na místě strávit noc.

Provoz lanovky, která se táhne nad ledovci v údolí Vallée Blanche a spojuje Francii s Itálií, přerušilo kolem čtvrté odpoledne zkřížení kabelů, a to z neznámých důvodů.

Podle francouzské televize za to mohou patrně silné poryvy větru. Technikům se nepodařilo závadu odstranit, a tak bylo rozhodnuto vyslat pro turisty tři vrtulníky.

Podle provozovatele lanovky Panoramique Mont-Blanc jsou všichni cestující v pořádku, mají dostatek pitné vody a svačiny, ale už je jim dlouhá chvíle. Jejich vyproštění a návrat vrtulníky ale nějakou dobu potrvá. Vyproštění všech se ovšem kvůli příchodu tmy nestihlo. Těm, kteří stráví noc nad ledovou krajinou, byly dopraveny zásoby pití a jídla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi