Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rasističtí Číňané? V letadle varují turisty před Indy, černochy i Pákistánci

Autor: ČTK, mb - 
8. září 2016
14:21

Letecká společnost Air China způsobila v Británii pořádné pozdvižení. Ve svém časopise totiž cestující varovala před Indy, Pákistánci a černochy v Londýně. Ženy by prý také neměly chodit samy po ulicích. Britští politici nyní požadují po Air China omluvu.

„Londýn je obecně řečeno bezpečná turistická destinace, nicméně měli byste být opatrní ve čtvrtích, kde většinu tvoří Indové, Pákistánci a černoši. Turistům radíme, aby v noci sami nevycházeli, ženy by se měly vždy pohybovat v doprovodu další osoby,“ stálo v leteckém časopise společnosti Air China, který mají cestující k dispozici během letu.

Text ovšem v Británii vyvolal doslova bouři nevole. „Jsem šokován a zhnusen tím, že i dnes je vnímáno jako přijatelné napsat taková zjevně nepravdivá a rasistická tvrzení. Již jsem kontaktoval čínského velvyslance a požaduji, aby zajistil urychlenou omluvu Air China a stažení časopisu. Počkám si na odpověď, a pokud nebude adekvátní, budu nucen zabývat se otázkou, zda je další působení Air China v Británii nadále vhodné,“ nechal se slyšet poslanec Virendra Sharma (69), který se narodil v Indii.

Podobně mluví i Rosena Allin-Khan (39), která má polsko-pákistánské kořeny. „Je to urážlivé vůči všem Londýňanům, ne jen vůči zmíněným menšinám. Napíši čínskému velvyslanci, aby navštívil můj okrsek v Tootingu, kde žijí všechny rasy vedle sebe. Pak uvidí, jak nádherně rozmanitou komunitu tu máme,“ říká politička.

Nehledě na vyjádření politiků byla multikulturní idyla v Británii nedávno narušena. Dva Poláky napadl kousek od Londýna dav teenagerů a jeden z mužů následky brutálního mlácení nepřežil. Vražda vzbudila odpor polské komunity, která uspořádala ve městě tichý pochod, ale jen pár hodin po jeho skončení skupina několika Britů znovu napadla další Poláky, kteří utrpěli středně těžká zranění.

Po referendu, kdy si Britové odhlasovali odchod z EU, výrazně vzrostl počet verbálních i fyzických útoků vůči Východoevropanům. Někteří zástupci východoevropských komunit tvrdí, že zatímco rasismus vůči „viditelným“ menšinám není tolerován, útoky vůči bělošským minoritám nejsou pro úřady prioritou.

Air China v prohlášení oznámila, že článek obsahoval „nepatřičné“ výroky a že nereprezentoval názor společnosti. Vydavatel časopisu se za článek omluvil s tím, že materiál byl chybně editován.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing dnes řekla, že doufá, že letecká společnost záležitost náležitě vyšetří. „Opakovaně se vyjadřujeme ve prospěch rovnosti všech etnických skupin bez výjimky a jsme proti všem formám rasové diskriminace,“ zdůraznila.

Vloni do Británie zavítalo 270 tisíc čínských turistů, kteří utratili 586 milionů liber (zhruba 18,7 miliard Kč).

Připomeňme, že to není poprvé, co je Čína západními sdělovacími prostředky obviňována z rasismu. Před pár měsíci vzbudila na Západě poprask čínská reklama, kde mladá dívka „vypere“ černocha tak dokonale, až se z něj stane sličný čínský jinoch.

joudajoudovy ( 9. září 2016 07:08 )

a v cem je problem? turiste privsi do prahy jsou varovani proti taxikarum a kapesnim zlodejum. proc se spolky na lidska prava nebouri, ze je urcita mensina diskriminovana? dle nich, kazdy ma pravo na zivot a sve potreby....

Zobrazit celou diskusi