Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Sežeru vás zaživa,“ hrozí islamistům prezident, který má Obamu za „zku*vysyna“

Autor: ČTK, mb - 
7. září 2016
15:10

Ujal se moci teprve koncem června, ale za pár měsíců v úřadě „jede“. Filipínský prezident Rodrigo Duterte (71) už stačil nazvat papeže Františka a amerického prezidenta Obamu (55) „zku*vysyny“, vyzval k zabíjení drogových dealerů a nyní k tomu připojil hrozbu kanibalismu. Teroristy napojené na Islámský stát prý „veřejně sežere zaživa.“

„Až přijde čas, sežeru vás před lidmi. Jestli mě rozzlobíte, sežeru vás zaživa, syrové… Rozpárám vám tělo. Poprosím o ocet a sůl a sežeru vás. Nedělám si srandu,“ prohlásil filipínský prezident před davem lidí, kde byly přítomny i malé děti.

Duterte takto bizarně reagoval na teroristický útok na Filipínách, který si v pátek na tržišti ve městě Davao vyžádal nejméně 14 obětí. K pumovému útoku se přihlásila islamistická skupina Abu Sayyafa, která již před dvěma lety slíbila věrnost Islámskému státu.

Nálož, jejíž výbuch zranil desítky dalších osob, explodovala v době, kdy byl v Davau na návštěvě právě Duterte, který se v tomto městě narodil. Nepohyboval se ale nikde v okolí místa výbuchu a nebyl ohrožen.

Davao leží na ostrově Mindanao, kde vládní jednotky už desítky let bojují proti islamistické skupině Abu Sayyafa. Prezident Duterte proti této skupině vyhlásil novou ofenzivu a v pondělí bylo při čerstvých střetech s ozbrojenci zabito 15 vládních vojáků na ostrově Jolo.

Nový prezident se už od začátku profiluje jako nekompromisní vůdce. Vyhlásil válku drogám a slíbil, že každému Filipínci, který zabije drogového dealera, dá medaili. Tato polooficiální válka proti drogovým mafiím si za dva měsíce vyžádala již dva tisíce mrtvých.

Kromě toho je filipínský prezident známý i netaktními vyjádřeními. Amerického velvyslance označil za „teplouše“, Baracka Obamu pak za „zku*vysyna“. Americký prezident kvůli tomu zrušil plánovanou schůzku s Dutertem. Stejně vulgárním slovem jako Obamu Rodrigo Duterte častoval i papeže Františka.

tgbg ( 8. září 2016 07:41 )

Tak nevím jak musel pojmenovat Putlera!!!!

skane ( 7. září 2016 15:23 )

„zku*vysyny“? ZE ON MEZI NAS CHODI NA DISZKUZE , to je nas tramping!

sosacek ( 7. září 2016 15:19 )

Konečně někdo veřejně nazval tu smradlavou černou opici pravým jménem..

Zobrazit celou diskusi