Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová: Terorismus do Německa nepřinesli uprchlíci

Autor: bru/ČTK - 
7. září 2016
11:04

Německo dosáhlo výrazného posunu při řešení migrace, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. Situace ve spolkové republice je dnes podle ní v tomto ohledu mnohem lepší než před rokem. Nicméně zároveň je nutné v některých oblastech pokročit, například při integraci běženců na pracovním trhu.

Německá kancléřka o migraci i řadě dalších témat hovořila ve svém dnešním vystoupení před Spolkovým sněmem v rozpravě o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Poznamenala přitom mimo jiné, že terorismus není problém, který by do Německa přišel s uprchlíky. Zároveň ne každý uprchlík ale přichází s dobrými úmysly, a proto je nutné dále pracovat na bezpečnosti spolkové republiky.

Merkelová zdůraznila, že spolková republika, do níž loni přišlo 1,1 milionu běženců, toho už při integraci uprchlíků hodně zvládla - nabízí jim jazykové i integrační kurzy, zrychlila azylové procesy a změnila některé zákony. Nedostatky vidí například při vracení uprchlíků, kteří nemají nárok v Německu zůstat, do zemí jejich původu.

Změna k dnešní době patří, vyjádřila také své přesvědčení Merkelová. Německo ale zůstane Německem, míní. Zdůraznila přitom hodnoty jako svoboda, spravedlnost a solidarita.

Volební průšvih? Kritizovat voliče ničemu nepomůže

Jediným vítězem nedělních zemských voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku byla podle kancléřky Angely Merkelové Alternativa pro Německo (AfD), která všem ostatním stranám sebrala hlasy. Každý se nyní podle ní musí sebekriticky podívat, co dělat lépe a jak si znovu získat důvěru voličů.

Merkelová v projevu v parlamentu při příležitosti jednání o rozpočtu uvedla, že zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku se uskutečnily za jiných podmínek než trojice jarních zemských voleb, při nichž AfD také uspěla. Přesto se podle ní AfD podařilo mobilizovat voliče, což vedlo k tomu, že poprvé skončila před křesťanskými demokraty (CDU).

Nyní je podle Merkelové důležité, jak na výsledek budou politici reagovat. Kritizovat voliče podle kancléřky nic nepřinese, stejně tak není možné eskalovat situaci. Politici, kteří nesou odpovědnost, musí podle Merkelové používat umírněný jazyk, jinak budou posilovat ty, co nabízejí jednoduchá řešení.

Když nebudeme zjednodušovat a budeme se držet pravdy, získáme si znovu důvěru voličů, míní kancléřka.

Podívejte se, jak Češi vítali německou kancléřku v Praze:

Vše o uprchlické krizi čtěte na Blesk.cz >>>

gabreta ( 8. září 2016 17:11 )

Jestli náhodou neměla něco společnýho s "Frakcí Rudé armády, která byla západoněmecká levicová teroristická skupina aktivní v letech 1970–1998!! Že by hříchy mládí Angelo?

joudajoudovy ( 8. září 2016 09:19 )

ada tez nebyl strujcem koncentracnich a pracovnich taboru. TY tu byly jeste pred nim, ale nemluvi se o tom. merkel ma zrejme dilema, jaky oblecek nyni zvolit? ja bych navrhoval zeleny sliz s tykadelky a vypusteni na mars. s sebou zbalit modrou kosilku FDJ, rudou knizku, flaternickou putnu, legitimaci CDU, satek palestyna i burku, masku mandarina, laclace s americkou vlajkou a ksiltovku, pro pripad, ze na planete bude dochazet ke zmene rezimu. endzila je vzdy pripravena.....

hejhej ( 7. září 2016 13:56 )

Merkelová musí trpět duševná poruchou, když blábolí jeden nesmysl za druhým. Byla to ONA, kdo otevřel hranice EU pro přivandrovalce ( úprchlíci před válkou zakotvili v nejbližší bezpečné zemi), je to ONA, která má na rukou krev nevinných zemřelých, je to ONA, která kryje násilnické sexuální primitivy, kteří przní ženy a děti. A ta hnusná baba má tu drzost ještě veřejně vystupovat. Cenzor Blesku ale brzy k té německé svi.ni zruší diskuzi, jak bývá jeho demokratickým zvykem.

karolcenter ( 7. září 2016 13:36 )

To je ak sprostá od prírody alebo sa len pchá opici do čiernej riti.

st.rec ( 7. září 2016 13:13 )

Terorismus přinesla Merkel prostřednictvím připrchlíků. Škoda že neumím přidat odkazy,ale na Atlas.cz,jméno i heslo merkel je pár prima ukázek.

Zobrazit celou diskusi