Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Žena s prvním transplantovaným obličejem na světě zemřela na rakovinu

Autor: mib/ČTK - 
6. září 2016
19:35

Francouzka Isabelle Dinoireová, které před 11 lety v Amiensu jako prvnímu pacientovi na světě transplantovali část tváře, zemřela. Příčinou skonu byla „dlouhodobá nemoc“, oznámila v úterý podle agentury AFP univerzitní nemocnice v severofrancouzském městě, která o ženu stále pečovala.

Dinoireová byla znetvořena v květnu 2004, kdy jí pes ukousl bradu, rty, část nosu a okolní tvář. Tehdy jí bylo 37 let. Transplantace byla provedena koncem listopadu následujícího roku. Univerzita v Amiensu v úterý upřesnila, že zemřela letos už 22. dubna.

Podle listu Le Figaro, který informaci o úmrtí přinesl jako první, ženin organismus loni na podzim odmítl další štěp a Dinoireová ztratila schopnost ovládat část úst. „Těžká léčba spojená s odmítáním štěpů, kterou musela v životě podstupovat, podpořila dvojí výskyt rakoviny,“ dodal deník.

Britský list The Sunday Times krátce po transplantaci v prosinci 2005 napsal, že Dinoirová potvrdila informaci, že ji pes pokousal, když se ji snažil probrat z bezvědomí, do kterého upadla při pokusu o sebevraždu požitím prášků. Důvod, proč nechtěla žít, odmítla prozradit.

Podívejte se na další obrázky lidí s transplantovaným obličejem:

hejpockej ( 7. září 2016 04:09 )

  tebe dostat do ruky, ty trpasliku zamindrakovanej, co mas potrebu si vybijet vztek a nenavist na lidech a zviratech. My za to nemuzeme, zes v zivote nic nedokazal, a ze jsi mrnous a jako dite te doma tyrali. Pro dobro vsech, skoc pod vlak, at mame vsichni uz konecne od tebe klid, ty zrudo.

hejpockej ( 7. září 2016 04:04 )

Pricina vseho zla jsou fobici jako je Bystrozraky, z tech zlo a nenavist jenom smrdi. A co takhle kravy a slepice, ty ti nevadi, hlavne ze je zeres, a ze je jejich maso infekcni ti nevadi. Nechtel bys nahodou vyvrazdit vsechny zvirata na zemi? Co by na to rekli lidi, ti prece nevadi, ty je nerespektujes a evidentne pro jejich volby nenavidis. Ale to bys pak nemel co zrat. Nastesti, s tou tvoji nenavisti a zlobou, co te tak uzira, tu dlouho nebudes, takze to nemusis resit, ty zrudo nenavistna. Zalez a chcipni, nikomu chybet nebudes, jen tu na svete opruzujes a smrdis.

lenuschka ( 6. září 2016 22:46 )

 Bystrozraky dojdi si na oční... Však tam píšou pes jí v podstatě zachránil život! Ona se pokusila o sebevraždu a on se ji snažil probrat. "Dinoirová potvrdila informaci, že ji pes pokousal, když se ji snažil probrat z bezvědomí, do kterého upadla při pokusu o sebevraždu požitím prášků."

Zobrazit celou diskusi