Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Je libo nacistický toaletní papír? Věci Hitlerových vojáků jdou do aukce

Autor: bud, ČTK - 
6. září 2016
07:39

Na dražbě v Irsku se bude příští týden prodávat kolekce předmětů připomínající běžný život vojáka v hitlerovské armádě za druhé světové války včetně výstroje či nedotčeného svitku toaletního papíru určeného pro wehrmacht. Aukční síň Whyte's nabízí toaletní papír za vyvolávací cenu 80 až 120 eur (asi 2000 až 3200 korun) a inzeruje jej i vzhledem k jeho pozoruhodně nedotčenému stavu.

Kromě válečného toaletního papíru se do aukce chystá i série helem nebo třeba výstražné praporky pro označování minových polí. Podle zástupce aukční síně Stuarta Purcella se tyto předměty rozhodl prodat seriózní sběratel.

„Původně ho hnala touha nasbírat soubor předmětů, s nimiž přišel do styku obyčejný voják za druhé světové války – všechno, co používal třeba k čištění zbraní nebo ke konzumaci jídla,“ řekl Purcell. Toaletní papír pak byl jen jedním dalším střípkem mozaiky.

Už dříve proběhla v Německu jiná aukce, kde se dražily osobní věci nacistických vůdců, například Hitlerova uniforma nebo Göringovo spodní prádlo.

Zobrazit celou diskusi