Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Víc uprchlíků nezvládneme, Evropa je plná,“ tvrdí šéf Evropské rady Tusk

Autor: mb - 
5. září 2016
13:00

Evropa je na hranici svých sil, další přívaly migrantů už nezvládne – tak by se dalo stručně charakterizovat poselství předsedy Rady Evropské komise Donalda Tuska (59). Na nebezpečí uprchlické krize upozornil polský politik na setkání největších ekonomik světa, tzv. skupiny G20 v Číně. Zároveň vyzval k větší odpovědnosti nejbohatších států, nový domov v současnosti hledá 65 milionů lidí.

„Reálné možnosti Evropy postarat se o nové vlny uprchlíků, a to už nemluvím o ekonomických migrantech, jsou blízko limitu,“ zhodnotil Donald Tusk schopnost Evropy absorbovat další a další přistěhovalce.

Předseda Evropské rady varoval, že řešením uprchlické krize není izolace, ale větší kooperace mezi státy. „Vezmeme-li v úvahu, že na světě je 65 milionů uprchlíků, země skupiny G20 musí vyvinout více úsilí a přijmout svůj díl odpovědnosti. Jen globální snaha pomoci uprchlíkům může přinést ovoce,“ řekl Tusk.

„Proto chceme povzbudit naše partnery, aby navýšili humanitární a rozvojovou pomoc, stejně tak přesídlování běženců. Musíme se podívat na kořeny problémů, které nutí miliony lidí, aby hledali domov mimo svou vlastní zemi,“ doplnil Tusk.

O potřebě společného řešení, minimálně v Evropě, mluví i německá kancléřka Angela Merkelová (62), která prosazuje tzv. systém povinných kvót. V zásadě jde o to, že by každá země EU musela přijmout „svůj“ díl imigrantů nehledě na to, zda voliči dané země s přesídlováním imigrantů souhlasí, či ne. Ideu tvrdošíjně odmítají východoevropští členové EU, včetně ČR, v Německu proto zaznívají návrhy, jak „neposlušné“ státy trestat. Mluví se o zkrácení dotací nebo odebrání některých rozhodovacích pravomocí v EU.

Liberální přistěhovalecká politika Angely Merkelová však už přestává být populární, alespoň to ukazuje úspěch antimigrantské strany AfD (Alternative für Deutschland) v zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které se odehrály před několika dny. Deník Süddeutsche Zeitung výsledky voleb, ve kterých strana Merkelové CDU (Křesťanskodemokratická unie) skončila až za AfD, popsal takto: „Pokud máte rádi vzrušení, dá se to, co dosud AfD napáchala v německé stranické demokracii, popsat jako masakr motorovou pilou: Z CDU, SPD a Levice vyřízla celé kusy.“

Jen za loňský rok dorazilo do Německa přes 1,1 milionu lidí, dalších skoro 200 tisíc se pak usídlilo ve Švédsku. Zbytek imigrantů si pak vybral další bohaté státy západní Evropy, v chudých zemích EU přistěhovalci o azyl prakticky nežádají. Letos do Evropy dorazilo „jen“ 250 tisíc lidí, ale v Turecku jsou zhruba tři miliony uprchlíků a Ankara pohrozila, že pokud EU nezruší víza, Turecko zruší dohodu o uprchlících, která výrazně snížila počty nově příchozích na kontinent.

Vše o uprchlické krizi čtěte zde >>>