Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Turecká armáda vymýtila ISIS na hranicích se Sýrií, tvrdí Ankara

Autor: ČTK, sou - 
4. září 2016
19:10

Tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se v neděli podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozici organizace Islámský stát (ISIS) u turecké hranice. S odvoláním na tureckou agenturu Anadolu o tom informovala agentura Reuters. Právě vytlačení islámských radikálů od turecké hranice bylo jedním z hlavních cílů nedávné turecké intervence do Sýrie.

Pás území na syrsko-tureckém pomezí tak nyní ovládají buď kurdské milice, nebo Turecko a jednotky jím podporované. Zatímco Kurdové mají pod kontrolou území od severovýchodní provincie Hasaká zhruba po řeku Eufrat a také okolí města Afrín, Turecko nebo jím podporovaní bojovníci nyní ovládají oblast mezi městy Azáz a Džarábulus.

Vytlačit islamisty od hranice a zabránit Kurdům, aby ovládli souvislé pásmo od severovýchodního cípu Sýrie po oblast Afrínu, bylo hlavním motivem Turecka pro nedávný přímý vstup do bojů v Sýrii.

Turečtí představitelé tento týden opakovaně prohlásili, že po dosažení tohoto cíle se turecké tanky ze Sýrie stáhnou.

santikxauz ( 5. září 2016 00:26 )

Jednotky Islámského státu vede Tádžik vycvičený Američany. https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/413684-jednotky-islamskeho-st atu-vede-tadzik-vycviceny-americany.html

Zobrazit celou diskusi