Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Politická hovadina“? Apple musí doplatit 350 miliard na daních, přikývl Juncker

Autor: ČTK, ula - 
4. září 2016
08:55

Rozhodnutí Evropské komise, že Apple musí Irsku doplatit na daních rekordních až 13 miliard eur (více než 350 miliard Kč), vychází z existujících pravidel a faktů. A není namířeno proti USA. V neděli to podle agentury Reuters prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Irsko podle úterního verdiktu komise poskytovalo Applu řadu let neoprávněné daňové výhody, proto by firma měla daně doplatit.

Irská vláda se v pátek rozhodla, že se proti verdiktu odvolá, neboť daňovou dohodu s Applem nepovažuje za nepovolenou státní pomoc. Odvolání ohlásila i americká firma.

Ostrá kritika z Applu, Irska i USA

Unijní postoj ostře kritizoval irský ministr financí Michael Noonan i šéf Applu Tim Cook. Ten rozhodnutí označil za „politickou hovadinu“ a snahu přesunout do Evropy daně, které by měly být placeny v USA. Také Spojené státy se proti Bruselu ohradily s tím, že se komise nepřiměřeně zaměřuje na firmy z USA a vytváří jakýsi nadnárodní daňový úřad.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 4. září 2016 10:10 )

Irský tygr v Evropské unii? Snadno, když se zahraničním investorům podbízeli daňovými úlevami. Pro fyzické osoby to není špatný třeba v takovým Monaku. Tam jsou daně mizivé a kdo může, tak tam má svou adresu. Nemám pravdu, Miloši (Zemane)?

Zobrazit celou diskusi