Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před 10 lety zemřel lovec krokodýlů! Dobrodruha Steva Irwina probodl rejnok

Autor: ČTK - 
3. září 2016
11:24

Australský přírodovědec, ochránce přírody a dobrodruh Steve Irwin byl díky svým televizním pořadům, kde prováděl nebezpečné kousky s divokými zvířaty, celosvětovou celebritou. Šokem pro všechny jeho příznivce bylo jeho náhlé úmrtí před deseti lety. Čtyřiačtyřicetiletý Irwin přišel o život 4. září 2006 poté, co ho při potápění při natáčení dokumentárního filmu u Velkého bariérového útesu zasáhl do srdce svým ostnem rejnok.

Irwin se narodil 22. února 1962 v Melbourne, rodina se záhy odstěhovala do tropického státu Queensland, kde vedla malý přírodní park s plazy. Malý Irwin vyrůstal mezi krokodýly a hady a stal se chytačem krokodýlů - přepravoval je z městských oblastí do plazího parku svých rodičů.

Hello lovelies. Well today marks 18 years of life for me, here in Australia and I really don't know where to begin in thanking so many people for an unforgettable journey so far. So I think that I'll start here, with this photograph. This photo was taken within the first year of my life. To be perfectly honest life has changed in a million ways since this photograph was taken. Along the way we gained another incredible part of our family, my brother Robert. Our conservation work with Wildlife Warriors took off around the world. Our home, Australia Zoo continued to expand and has become the greatest zoological facility on planet earth. Our Dad, Mum's soulmate and a superhero for us all, passed away. However, since this photo was taken, 18 years ago, one life ingredient has remained, unchanged, unbreakable. That is the unconditional love that is shared between my beautiful little family and the loyalty we have to eachother and everyone else who has taken this journey with us. I don't think that when this photo was taken even my beautiful parents could have known what life would evolve. I know that I am endlessly grateful for the love and light I have been given since Day 1 of my life.

Fotka zveřejněná uživatelem Bindi Irwin (@bindisueirwin),Čec 23, 2016 v 2:25 PDT

V roce 1987 jeho rodiče park rozšířili a zřídili v něm útočiště pro velké slanovodní krokodýly. Irwin vystudoval přírodní vědy, a později se sám ujal vedení parku, který přejmenoval na Australia Zoo. V roce 1992 se oženil a se svojí manželkou Terri odjel na svatební cestu na lov krokodýlů.

Film z cesty se stal prvním dílem seriálu Lovec krokodýlů. Téměř pět desítek dokumentů z natočených snímků se objevilo na satelitní stanici Animal Planet a stalo se inspirací pro vznik knih, interaktivních her, a dokonce i pro akční panáčky vycházející z hračkářských továren.

 

I love you. I hope I'm making you proud.

Fotka zveřejněná uživatelem Bindi Irwin (@bindisueirwin),Čen 19, 2016 v 5:56 PDT

Řada Lovce krokodýlů, kde si často pohrával s některými z nejnebezpečnějších živočichů na světě, skončila posledním dílem nazvaným Steveovo poslední dobrodružství, v němž Irwin putoval za zvířaty do Himálaje, k čínské řece Jang-c'-ťiang, na Borneo a do Krugerova národního parku v Jižní Africe. S tím, jak se šířila Irwinova popularita, rostla i jeho ochranářská činnost.

Založil Nadaci na ochranu nesoucí jeho jméno a mezinárodní organizaci na záchranu krokodýlů. Stal se také mluvčím australských celnic v jejich karanténní kampani, jejímž cílem je zabránit pronikání živočišných a rostlinných chorob do Austrálie. Jeho jméno nyní nese vlajková loď ekologické organizace Sea Shepherd Conservation Society.

Lena2006 ( 3. září 2016 17:32 )

jeho pořady jsem vždy ráda sledovala a moc mu fandila... škoda jeho života, byl super ...

jirimat ( 3. září 2016 13:05 )

Byl skvělý ochránce zvířat a dobrý táta! Škoda takového člověka!

Zobrazit celou diskusi