Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bomba na filipínském tržišti zabila 14 lidí: K útoku se přihlásila islamistická skupina

Autor: ČTK, ula - 
3. září 2016
07:55

Exploze na tržišti ve filipínském městě Davao zabila dnes večer nejméně 14 lidí, další desítky osob byly zraněny. Ve městě byl v té době na návštěvě filipínský prezident Rodrigo Duterte, nepohyboval se ale nikde v okolí místa výbuchu a nebyl ohrožen, informovala agentura Reuters. K útoku se přihlásila islamistická skupina Abu Sayyafa.

Nálož, jejíž výbuch zranil desítky dalších osob, explodovala v době, kdy byl v Davau na návštěvě filipínský prezident Rodrigo Duterte, který se v tomto městě narodil. Nepohyboval se ale nikde v okolí místa výbuchu a nebyl ohrožen. Davao leží na ostrově Mindanao, kde vládní jednotky už desítky let bojují právě proti islamistické skupině Abu Sayyafa. Prezident Duterte proti této skupině vyhlásil novou ofenzivu a v pondělí bylo při čerstvých střetech s ozbrojenci zabito 15 vládních vojáků na ostrově Jolo.

Pokus zavraždit prezidenta?

Podle dalšího prezidentova mluvčího Martina Andanara se na místě exploze našly střepiny z „improvizovaného výbušného zařízení“. Policie uvedla, že lidé na tržišti mají zranění, která vypadají jako od střepin bomby. „Slyšeli jsme obrovskou explozi. První, co nás napadlo, bylo, že jde o bombu,“ řekl agentuře Reuters jeden ze studentů místní univerzity.


Davao je Duterteho rodným městem a prezident v něm byl v době výbuchu na návštěvě. V okamžiku exploze ale nebyl nikde v blízkosti tržiště, ale uvnitř policejní stanice v jiné části města, kde mluvil s policisty.
Podle Reuters se výbuch ozval nedaleko hotelu, kde byl Duterte v minulosti častým hostem. Prezident v posledních dnech čelil výhružkám, dnes ale na tiskové konferenci bagatelizoval spekulace o tom, že se připravuje spiknutí s cílem zavraždit ho.


V posledních měsících na Filipínách přibylo násilností také v souvislosti s obchodem s drogami. Duterte slíbil, že povede „nesmiřitelný a vytrvalý“ boj proti korupci, zločinnosti a nelegálním drogám. Od jeho nástupu do úřadu bylo v souvislosti s drogami zabito zhruba 1800 osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi