Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přes čáru? Charlie Hebdo si dělá srandu ze zemětřesení v Itálii

2. září 2016
19:04

Francouzské velvyslanectví v Římě se distancovalo od satirického obrázku francouzského časopisu Charlie Hebdo, který ve svém posledním vydání karikoval nedávné zemětřesení v Itálii. Informovala o tom agentura ANSA. Obrázek, na němž jsou oběti katastrofy srovnávány s italskými těstovinami, vyvolal četné kritické reakce na sociálních sítích, kde ho mnozí označili za neúctu k téměř třem stovkám obětí.

„Obrázek v Charlie Hebdo absolutně nevyjadřuje pozici Francie,“ uvedla dnes francouzská ambasáda v Římě. Velvyslanectví také označilo zemětřesení ve střední Itálii z minulého týdne, které si vyžádalo 293 obětí a skoro čtyři stovky zraněných, za „obrovskou tragédii“.

V posledním vydání časopisu Charlie Hebdo byl otištěn obrázek, na němž je nakreslen zakrvácený muž a žena a nad nimi jsou nápisy druhů italských těstovin penne. Vedle nich leží ve vyskládaných troskách zakrvácené oběti, nad nimiž je nápis lasagnes.

Obrázek, pod nímž je podepsán kreslíř Felix, je doprovázen textem: „Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo ‚Alláhu akbar‘.“

Na sociálních sítích se rázem objevily odsuzující reakce, mezi nimiž je i heslo #IononsonoCharlie (Nejsem Charlie). Odkazuje na teroristický čin z loňského ledna, kdy islámští radikálové postříleli v Paříži v budově týdeníku Charlie Hebdo a jejím okolí 12 lidí. Lidé pak vyjadřovali solidaritu heslem „Je suis Charlie“ (Jsem Charlie).

Satiru na italské zemětřesení odsoudil i starosta města Amatrice, které bylo otřesy postiženo nejvíce. „Jak je možné dělat satiru na mrtvé? Satira je satirou, když člověka rozesměje, ale v tomto případě si myslím, že není nikdo, kdo by se jí mohl smát,“ komentoval obrázek starosta Sergio Pirozzi, jehož citoval deník Il Corriere.

Podívejte se na zemětřesení v Itálii ve fotogalerii:

reknirmareno ( 2. září 2016 20:45 )

Zadne pres caru. Ani se nedivim,ze je ti silenci zmasakrovali. Vse ma jiste hranice.

mourovata.kocka ( 2. září 2016 20:09 )

Není to poprvé, co si dělali legraci z cizích tragédií. Jen když došlo na ně, tak je na chvíli humor přešel...

Zobrazit celou diskusi