Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec spekulacím? Uzbecký prezident zemřel, tvrdí diplomaté

Uzbecký prezident Islam Karimov podle tvrzení místní tiskové agentury Fergana v pondělí zemřel.
Uzbecký prezident Islam Karimov podle tvrzení místní tiskové agentury Fergana v pondělí zemřel.  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
2. září 2016
10:58

Uzbecký prezident Islam Karimov zemřel, napsala agentura Reuters s odvoláním na tři diplomatické zdroje. Úřady zprávu o jeho úmrtí dosud nepotvrdily.

Podle tří diplomatických zdrojů agentury Reuters Karimov už zemřel a regionální agentura Fergana od čtvrtka tvrdí, že v pátek bude oznámeno Karimovovo úmrtí a v sobotu pak bude vůdce pohřben.

Podle úřadů leží osmasedmdesátiletý Karimov stále na jednotce intenzivní péče poté, co v sobotu utrpěl krvácení do mozku. Podle dnešního vyjádření jeho kabinetu se situace za posledních 24 hodin výrazně zhoršila. „Lékaři hodnotí (jeho stav) jako kritický,“ uvedla uzbecká vláda ve stručném prohlášení v oficiálním deníku Narodnoje slovo.

Zmatené informace o úmrtí

Agentura Fergana už v pondělí oznámila, že uzbecký prezident skonal. Ve čtvrtek pak upřesnila, že v pondělí nastala klinická smrt a prezident je od té doby napojený na přístroje. Týž den pozdě večer pak napsala, že v prezidentově rodném Samarkandu jsou už v plném běhu přípravy na pohřeb.

Karimov vládl Uzbekistánu tvrdou rukou od roku 1989, nejprve jako komunistický vůdce a po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 jako prezident. Sám se stylizoval do role ochránce stability v zemi sousedící s neklidným Afghánistánem. Kritici ho obviňovali, že hrozbu islamistů využívá jako záminku k potlačení jakéhokoli disentu.

O tom, kdo bude jeho nástupcem, se patrně zatím vedou zákulisní jednání. Hlavními hráči jsou Karimovova rodina, vládní špičky a představitelé bezpečnostních složek.

 

auslak ( 2. září 2016 12:03 )

asi tam leží na pozorování . . . co kdyby se probral ???

Zobrazit celou diskusi