Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Už i v USA! Místní komáři přenáší ziku. Množí se v exotických broméliích

2. září 2016
06:37

Ve Spojených státech byla vůbec poprvé prokázána přítomnost viru zika u místních komárů. Vědci jej objevili u několika skupin tohoto hmyzu v Miami na Floridě, odkud bylo v minulých týdnech hlášeno několik desítek lidí nakažených tímto virem. Podle expertů je částečně na vině pěstování exotických bromélií, uvedla agentura AP.

Jedna ze tří skupin infikovaných komárů byla odchycena v botanické zahradě v Miami Beach poblíž expozice bromélií. Ty ve svých květech zadržují stojatou vodu, která poskytuje ideální prostředí pro rozmnožování komárů. „Všichni by měli od nynějška vědět, že bromélie jsou pro nás skutečným problémem. Jsou zřejmě nejčastějším prostředím, v němž se komáři rozmnožují,“ uvedl starosta okresu Miami-Dade Carlos Gimenez.

Právě v jeho okrese byly koncem července zjištěny první případy lidí, kteří se nakazili přímo na území USA. Následovaly je další desítky osob v okolí Miami, Tampy či St. Petersburgu. Floridské úřady v reakci na to zahájily intenzivní likvidaci komárů.

Onemocnění virem zika doprovází příznaky lehké chřipky, nemocný často ani nezjistí, že se mu virus do těla dostal. S virem však lékaři spojují poruchu zvanou mikrocefalie neboli zakrnění mozku u lidského plodu.

Současná epidemie trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kiwi65 ( 2. září 2016 10:51 )

 Virus nevirus,na nich se to stejně nepozná,spîš to vypadá že už tam virus řádí desítky let,neli dýl.

fotrpjotr ( 2. září 2016 07:58 )

Podle IQ ušáků tam zika musí být už strašně mnoho let.

stacho ( 2. září 2016 07:26 )

Tady jim vojenská nadvláda nepomůže,příroda si snimi poradí svými zbraněmi......

Zobrazit celou diskusi