Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočník v Kodani postřelil 2 policisty a turistu, jeden z mužů bojuje o život

Útočník v bohémské čtvrti Christiania v Kodani postřelil dva policisty a jednoho turistu.
Útočník v bohémské čtvrti Christiania v Kodani postřelil dva policisty a jednoho turistu.  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
1. září 2016
17:22

Útočník v bohémské čtvrti Christiania v Kodani postřelil dva policisty a jednoho turistu, jeden z policistů bojuje o život. Střelec z místa utekl, policii se ho ale podařilo vypátrat. Při zatýkání střelec utrpěl velmi vážná zranění, informovala dnes agentura DPA.

Incident se odehrál v noci na dnešek při rutinním policejním zátahu proti překupníkům s hašišem. Během zásahu si policisté všimli pětadvacetiletého mladíka, kterého znali z dřívějška kvůli jeho drogovým deliktům. Při pokusu ho zadržet náhle vytáhl pistoli a začal pálit. Kriticky zraněného policistu zasáhla kulka do hlavy, jeho kolegu spolu s turistou pak do nohy.

Střelec z Christianie utekl, dnes ráno se ho ale policistům podařilo vypátrat a dopadnout. Při zatýkání na policisty znovu střílel, ti ale palbu opětovali a muže postřelili. Nyní je v nemocnici v kritickém stavu.

Případem se již zabýval soud, který na muže uvalil vazbu a nařídil jeho přemístění do cely, jakmile to jeho zdravotní stav dovolí. Prozatím byl obviněn z trojnásobného pokusu o vraždu, nedovoleného ozbrojování a účasti na organizovaném obchodu s hašišem.
Útočník v bohémské čtvrti Christiania v Kodani postřelil dva policisty a jednoho turistu. Útočník v bohémské čtvrti Christiania v Kodani postřelil dva policisty a jednoho turistu. | Reuters

Kolonie, která se nazývá Svobodným městem Christianií, založili v roce 1971 uprostřed dánské metropole v areálu někdejších kasáren ve čtvrti Christianshavn přívrženci hnutí hippies. V současné době v tomto slavném squatu, který patří k nejoblíbenějším cílům turistů v Kodani, žije zhruba 1000 lidí. Snadno k dostání tam jsou lehké drogy, naopak tvrdá narkotika komunita ve svých pravidlech sama zakázala.

Zobrazit celou diskusi