Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sebevrah z IS odpálil vůz napěchovaný trhavinami: Zabil nejméně 60 Jemenců

Autor: ČTK - 
29. srpna 2016
11:00

Nejméně 60 lidí zemřelo při sebevražedném útoku, který v pondělí ráno v Jemenu spáchal sebevražedný atentátník. Podle agentury Reuters bylo 15 lidí po explozi převezeno do nemocnice. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). Přihlášení k odpovědnosti zveřejnila agentura Amak, která je na radikály napojená.

Útok se stal v Adenu na jihu země u náborového a školicího střediska jemenské armády. Sebevražedný atentátník zaútočil vozem naloženým trhavinami na lidi, kteří byli u střediska shromáždění. Podle agentury Reuters šlo o rekruty, kteří čekali na výdej snídaně.

Dosavadní bilance, kterou s odvoláním na organizaci Lékaři bez hranic zveřejnila agentura Reuters, hovořila o 45 obětech sebevražedného útoku. Agentura Amak informovala stejně jako agentura AFP o 60 mrtvých, její informace o počtu obětí útoků IS jsou ale často nadsazené.

V Jemenu už dva roky trvá konflikt mezi šíitskými povstalci a sunnitskou vládou. Loni v březnu se do bojů zapojily Saúdská Arábie a další arabské státy, které podporují vládní síly. Podle různých zdrojů si už konflikt vyžádal až 9000 obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi