Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po 52 letech bojů mír: Kolumbijští povstalci vyhlásili trvalé příměří

Autor: ČTK, tmp - 
29. srpna 2016
06:45

Kolumbijští povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) potvrdili, že o půlnoci z neděle na pondělí kolumbijského času (pondělí 07:00 SELČ) začne platit definitivní zastavení bojů vůči kolumbijské vládě. Prohlášení následuje po středeční historické mírové dohodě, která ukončila 52 let dlouhý ozbrojený konflikt.

„Nařídil jsem všem našim jednotkám a všem našim důstojníkům, aby se od půlnoci zdrželi jakýchkoliv násilných činů vůči kolumbijskému státu,“ řekl podle AFP před novináři v Havaně vrchní velitel FARC Timoleon Jimenéz zvaný Timošenko.

Dohoda završuje konflikt, jemuž od roku 1964 padlo za oběť na 260 000 lidí a sedm milionů před ním uprchlo. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos už dříve nařídil zastavit akce proti FARC.

„S pohnutím jsme slyšeli prezidentský příkaz armádě a tentýž příkaz vydáváme svým jednotkám,“ komentoval to Jimenéz podle agentury AFP.

Nebudou trestaní

Dohoda, která byla uzavřena na Kubě, stanoví, že se povstalci vzdají ozbrojeného boje a zapojí se do legálního politického procesu. Části kolumbijské společnosti ale vadí, že vůdci povstalců si mohou prostřednictvím smlouvy zajistit beztrestnost, i když měli podíl na zabíjení vojáků či civilistů.

Kuba a Norsko figurovaly v jednáních jako prostředníci.

Radikálně levicové hnutí FARC, které má v současnosti zhruba 7000 členů, založil v roce 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána). Vedl je až do své smrti v březnu 2008. Tehdy mělo hnutí asi 16 000 členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země. Finance získávalo z obchodu s drogami a prostřednictvím únosů a vydírání.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi