Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další zemětřesení v Itálii. Přesně tam, kde už napočítali 267 mrtvých

Autor: ČTK, mb - 
26. srpna 2016
08:15

Okolí italského města Amatrice v pátek brzy ráno opět zasáhlo zemětřesení. Podle údajů Amerického geologického úřadu (USGS) měly otřesy sílu 4,7 stupně Richterovy stupnice. Slabší otřesy jsou typickým dozvukem provázející silná zemětřesení. To Itálii zasáhlo ve středu a vyžádalo si podle nové bilance už 267 mrtvých, dalších 400 lidí je zraněných a mnozí stále uvězněni pod troskami.

Nové zemětřesení udeřilo ve 4:28 tamního času a mělo sílu 4,7 stupně Richterovy stupnice, epicentrum bylo v hloubce 10 km pod zemí.

Kvůli ničivému zemětřesení, které postihlo střední Itálii před dvěma dny a zabilo nejméně 267 lidí, italská vláda na večerním krizovém zasedání v zemi vyhlásila stav nouze. Cílem opatření je rychle a bez byrokratických průtahů poskytnout pomoc potřebným, v první fázi kabinet premiéra Mattea Renziho (41) uvolnil 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun).

Renzi už ve středu slíbil, že vláda nenechá nikoho bez pomoci a že vydá na pomoc postiženým oblastem 235 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Rozsah škod způsobených zemětřesením zatím úřady nevyčíslily, ze zveřejněných fotografií je ale patrné, že některá města a vesnice byly těžce poškozeny. Příkladem je historické horské městečko Amatrice, které bylo prakticky celé zničeno.

Středeční zemětřesení ve střední Itálii poničilo 293 historických památek. Padesát památek bylo vážně poškozeno, případně se zřítilo. Je pravděpodobné, že bilance škod se zvýší vzhledem k rozloze oblasti, kterou přírodní katastrofa postihla.

Vše o zemětřesení v Itálii čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi