Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Turci posilují „invazi“ proti Kurdům do Sýrie. ISIS tam použil chemické zbraně

Autor: ČTK, Mii - 
25. srpna 2016
11:33

Druhým dnem pokračuje turecká ofenzíva do syrského pohraničí. Ve čtvrtek tam vjela další desítka tureckých tanků. Nejde však zdaleka jen o boj proti Islámskému státu. Turci vytáhli proti Kurdům, podle tureckého ministra obrany je nyní strategickou prioritou zabránit jim ve sjednocení východních a západních regionů v Sýrii, kde nadále pokračuje i občanská válka. USA opět šijí do Bašára Asada, že proti svému lidu použil chemické zbraně. Těmi však zaútočil i ISIS.

Podle tureckého ministra obrany Fikri Iska je strategickou prioritou ofenzivy zabránit syrským Kurdům ve sjednocení východních a západních regionů v Sýrii. Ke stažení syrských kurdských milic YPG za řeku Eufrat vyzval již ve středu turecký premiér i ministr zahraničí.

Kurdské milice YPG v posledních týdnech zaznamenaly úspěch v boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Milice v rámci koalice Demokratické síly Sýrie, kterou podporují USA, dobyly z rukou IS důležité město Manbidž. 

Turecké ministerstvo zahraničí také uvedlo, že jeho šéf ve čtvrtek hovořil se svým americkým protějškem Johnem Kerrym, který tvrdí, že se syrští Kurové stahují na východ za řeku Eufrat.

Turecko chce zabránit Kurdům v ovládnutí další bašty ISIS

Anakara se ofenzívou snaží Kurdům zabránit v ovládnutí další bašty IS, města Džarábulus. To leží těsně u hranic s Tureckem. Nad městem Džarábulus podle čtvrtečního oznámení tureckého ministra obrany již získali kontrolu syrští povstalci ze Syrské svobodné armády (FSA), která bojuje proti IS i proti režimu prezidenta Bašára Asada a kterou podporuje Ankara.

Za celou akcí stojí obavy turecké vlády, že ovládnou-li Kurdové syrské pohraničí, posílí se tím turečtí kurdští separatisté, s nimiž turecká vláda bojuje na jihovýchodě Turecka.  

Jako cíl ofenzivy původně Turecko uvádělo boj s radikály z IS, kteří dlouhodobě ostřelují turecké pohraničí a provádějí teroristické útoky v celé zemi. Naposledy v sobotu zabili 54 svatebčanů v tureckém městě Gaziantep nedaleko hranic se Sýrií.

Kurdové se stáhli.

Milice syrských Kurdů YPG dnes uvedly, že jejich jednotky se vrátily na své základny poté, co úspěšně dokončily operaci za osvobození města Manbidž. To získaly koaliční síly pod plnou kontrolu 12. srpna. Tři dny nato bylo podle dnešního oznámení YPG předáno vojenské velení manbidžské vojenské radě.

Mluvčí mezinárodní koalice vedené USA dnes oznámil, že jednotky Demokratické síly Sýrie (SDF), které tvoří Arabové a Kurdové, se již stáhly za řeku Eufrat, aby se připravily na „případné osvobození“ města Rakka z rukou IS. Toto město leží na východ od Eufratu blíže do syrského vnitrozemí.

USA: V Sýrii útočili chemickými zbraněmi na civilisty

V samotné Sýrii již pátým rokem zuří také občanská válka mezi jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstalci. Podle USA došlo k použití chemických zbraní. Reagovaly tak na společné vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), které ukázalo, že za dva útoky jedovatým plynem jsou zodpovědné syrské vládní jednotky a jeden mají na svědomí islamisté.

„Nyní nelze popřít, že syrský režim opakovaně použil průmyslový chlór jako zbraň proti svému vlastnímu lidu,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Ned Price. „Spojené státy budou spolupracovat se svými mezinárodními partnery a prostřednictvím diplomatických mechanismů usilovat o to, aby byli pachatelé pohnáni před spravedlnost,“ dodal Price.

V této souvislosti požádal, aby se o to samé snažily všechny členské státy OSN včetně Ruska a Íránu. Teherán a Moskva jsou největšími spojenci syrského režimu prezidenta Bašára Asada. Ten použití chemických zbraní odmítá.

Yperit použili i džihádisté z ISIS

Rok trvající vyšetřování, které posvětila Rada bezpečnosti OSN, se zaměřilo na devět útoků v sedmi syrských oblastech. Z vyšetřování vyplynulo, že existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které uvolnilo 21. dubna 2014 toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Rovněž vyšetřovatelé shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z Islámského státu „jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015“. Rada bezpečnosti OSN se bude zprávou zabývat příští týden v úterý. Zda bude na zjištění nějak reagovat, zatím není jasné, poznamenala agentura AP. Rusko dosud veškeré sankce proti Damašku blokovalo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 25. srpna 2016 14:56 )

I když je v Sýrii velký bordel, už to začíná krystalizovat. Na východ od Eufratu Syrská svobodná armáda (+ Kurdové - opět sehrajou roli užitečného idiota), na západ od Eufratu Asad. O tomhle rozdělení se mluví už nejméně 3 měsíce.

tgbg ( 25. srpna 2016 14:15 )

Teď už je jasné, proč se tak rychle Turci skamarádili s rusákama . Chtějí si Sýrii rozdělit mezi sebe.

Zobrazit celou diskusi