Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok na Americkou univerzitu v Afghánistánu: Zemřel jeden student, 14 jich bylo zraněno

Autor: shp - 
24. srpna 2016
17:56

Studenti Americké univerzity v Afghánistánu, která se nachází v Kábulu, se báli o své životy. Kolem se ozývala střelba a výbuchy. Na místě je minimálně jeden mrtvý a 14 zraněných. Kdo za útokem stojí, není jasné. Vše zatím nasvědčuje tomu, že hnutí Tálibán.

Podle svědků se střelba a útoky ozývaly přímo ze školního zařízení, kam vtrhlo několik maskovaných útočníků. Někteří učitelé a studenti byli dlouho uvězněni na místě, zatímco jiní pláchli únikovými východy.

Jsem tu uvězněn s ostatními,“ tweetoval fotograf Massoud Hossaini, který za svou práci získal dokonce Pulitzerovu cenu. Bojí se, že jeho slova mohou být poslední. V oblasti za poslední dobu útočil Tálibán. Kdo však stojí za touto agresí, není dosud jasné.

Na místě je panika a chaos. „Moje hodina skončila a plánoval jsem odejít, když vtom jsem náhle slyšel výstřely,“ řekl student Ahmad Mukhtar LA Times. „Snažil jsem se najít úkryt, ale došlo k výbuchu a já běžel ke zdi, před kterou se mi podařilo utéct přelezením. Zranil jsem si při tom nohu,“ dodal.

Jsme uvězněni ve třídě a kolem nás je slyšet střelba,“ řekl agentuře Reuters student Ahmad Shaheer, který s ní mluvil po telefonu. Na místě bylo několik lidí ošetřeno v ambulanci. U školy jsou již ozbrojené síly, které útočníky zahnaly na útěk. V současnosti se po nich pátrá.

Z univerzity, na které tvoří 40 % žactva ženy, byli nedávno uneseni dva profesoři – jeden ze Spojených států, druhý z Austrálie. Za jejich zmizením stojí pět ozbrojenců maskovaných v uniformách afghánské armády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dylina ( 25. srpna 2016 01:14 )

Může mi někdo vysvětlit,proč je v Afganistánu Americká universita?Proč tam není třeba Ruská universita?

Zobrazit celou diskusi