Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kolik stojí uprchlíci? Němci za migranty zaplatí 2,7 bilionu

Autor: mb - 
25. srpna 2016
05:42

Do Německa jen za loňský rok dorazilo přes milion imigrantů a německá média nyní spočítala, kolik vlastně budou nově příchozí rodilé Němce stát. Dle odhadu Berlín do roku 2020 na přistěhovalce vynaloží astronomickou sumu 100 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč). Pokud se situace ohledně uprchlické krize dramaticky nezmění, rodilí Němci tak ze svých daní každý rok „odkrojí“ utečencům 20 miliard eur (zhruba 540 miliard Kč).

„V současné době je nejasné, kolik uprchlíků v Německu vlastně je. V období od září 2015 do července 2016 se registrovalo 900 623 azylantů. Nicméně toto není spolehlivý údaj, protože uprchlíci se registrují anonymně bez uvedení jména či čísla pasu,“ píše německý server Deutsche Welle.

Že s přesnými údaji o uprchlících může být problém, přiznává i tisková mluvčí Německého úřadu pro migraci a uprchlíky: „Bohužel je nemožné říci, kolik z registrovaných uprchlíků zůstalo v Německu, osobní data se neshromažďují,“ přiznává mluvčí.

Nehledě na nedostatek přesných dat se přesto různé ekonomické think-tanky pokusily vypočítat, kolik vlastně jeden takových uprchlík „stojí“. Odhady se následně pohybovaly v rozmezí 12 až 20 tisíc eur (324 až 540 tisíc Kč) za jednoho uprchlíka na rok.

Zatímco skeptici vnímají částky jako zátěž daňových poplatníků, najdou se i tací, kteří uvedené cifry nevnímají pesimisticky a naopak je vidí jako „investici“.

Experti z Centra pro evropský ekonomický výzkum se domnívají, že masová imigrace bude mít pozitivní dopad na Německo. „Pokud se zdaří integrace uprchlíků optimálně a naleznou práci, během dvou desetiletí bude veřejný rozpočet posílen o 20 miliard eur (540 miliard Kč),“ tvrdí ekonomové.

I v případě optimistické prognózy však částka 20 miliard eur během dvou desetiletí vypadá směšně v porovnání s každoročními 20 miliardami vydanými na integraci uprchlíků.

V analýze expertů je navíc klíčové slůvko „pokud“. Ekonomové jedním dechem dodávají, že v „nejpesimističtějším scénáři bude zátěž na veřejné finance činit až 400 miliard eur (10,8 bilionu Kč).“

První zkušenosti úřadů s migranty ale spíše naznačují pesimistický vývoj. Z více než milionu lidí, kteří do Německa loni dorazili, se na pracovním úřadu zaměstnalo něco málo přes tři sta tisíc.

Nehledě na projekt 30 nejúspěšnějších německých firem, které projevily ochotu zaměstnat přistěhovalce, práci v těchto korporacích dle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung našlo jen 54 lidí, z toho 50 pracuje pro německou poštu.

Někteří zaměstnavatelé ve spolupráci s úřady proto přišli s iniciativou tzv. jednoeurové hodinové mzdy (zhruba 27 Kč). Cílem bylo nově příchozím zajistit přístup na německý pracovní trh a získání zkušeností. To ovšem skončilo naprostým fiaskem. V jedné obci, kde měli běženci uklízet za výše uvedenou mzdu, jednoduše oznámili, že za takových podmínek pracovat raději nebudou.

Německé právo určuje, že stát musí každému žadateli o azyl zajistit ubytování, jídlo a vzdělání, které je připraví na práci.

Dle německých úřadů mají migranti obecně „nízké vzdělání“. Vypovídající je i následující statistika. „Ze všech registrovaných uchazečů o práci z řad uprchlíků, 74 procent z nich nemá žádné formální vzdělání (kromě základní školy),“ zveřejnil německý pracovní úřad s tím, že v imigrantech vidí „obrovský potenciál pro vzdělávání“, jelikož více než polovině z nich ještě nebylo ani 25 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině