Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Svlékněte se, přikázala muslimce policie. Svršky musela odhodit na veřejnosti

Autor: mb - 
24. srpna 2016
14:59

Obrovskou kontroverzi vyvolaly snímky po zuby ozbrojených policistů na pláži v Nice, kteří přinutili ženu středních let, aby se před nimi svlékla. Žena na pláži odpočívala. Jejím „zločinem“ bylo, že dle strážců pořádku měla na sobě burkini, které některá francouzská města na plážích zakázala.

Čtyři statní policisté hlídkovali na pláži a v moři polonahých těl je zaujala žena, která se rozhodla své tělo neodhalovat a zvolila cudný oděv – černé kalhoty, modrou tuniku a šátek.

Francouzští policisté ženu obstoupili a přímo před zraky přihlížejících lidí ji přinutili odložit svrchní šat. Dle svědků jeden ze zasahujících policistů následně vyplňoval jakýsi formulář, žena nejspíše dostala pokutu.

Téma „burkini“ nyní hýbe Francií, několik jihofrancouzských měst zakázalo plavky, které zahalují celé tělo. Tak např. podle radnic ve městě Cannes a Villeneuve-Loubet by tento muslimský oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Pláž, kde policisté přinutili muslimku, aby se svlékla, se nachází jen pár metrů od hrůzného masakru, kde islamista v červenci náklaďákem rozmačkal přes 80 Francouzů.

Incidentů, kdy zákaz nošení burkin museli prosazovat policisté, přitom přibývá. K podobnému případu došlo v Cannes, kdy mamince dvou dětí strážci pořádku dali pokutu. „Seděla jsem s rodinou na pláži, měla jsem na sobě klasický šátek. Plavat jsem vůbec nechtěla,“ říká žena, která se médiím představila pouze jako Siam.

„Dnes nemůžeme na pláž, zítra nás nepustí na ulici? Pozítří nám zakážou praktikovat naši víru? Toto má být země lidských práv, ale já žádný náznak volnosti, rovnosti a bratrství nevidím. Jsem naštvaná z toho, že se takové věci dějí ve Francii,“ říká muslimka, jejíž rodina je francouzskými občany již po tři generace.

Celému incidentu přihlížela novinářka Mathilde Cousin, která byla postupem policie zhnusena. „Viděla jsem tři policisty… jeden z nich měl prst na spoušti slzného plynu. Nejsmutnější na tom je, že lidé na ženu křičeli »táhni domů«, někteří policistům tleskali. Dcera té ženy plakala,“ popsala událost Cousin.

Burkini, které jsou předmětem rozjitřené diskuse ve Francii, jsou ve své rodné zemi, v Austrálii, prostředkem k začlenění praktikujících muslimek do společnosti. Jejich prostřednictvím si také mohou vychutnat požitek z pobytu na pláži. Aspoň to tvrdí jejich tvůrkyně Aheda Zanetti.

Osmačtyřicetiletá Aheda Zanetti, která je Australankou libanonského původu, říká, že před více než deseti lety navrhla v Sydney tyto plavky, které zakrývají celé tělo včetně vlasů až po kotníky, aby si muslimky mohly užít pobytu na pláži a současně neporušovaly principy svého náboženství.

„Pláž, surfování, slunce a sport jsou součástí australské kultury. Cítila jsem, že mi všechny tyto aktivity byly v mládí odpírány,“ říká návrhářka, která chodí zahalená i běžně po ulici.

Nápad na vytvoření burkin dostala, když sledovala, jak její neteř hraje netball. „Chtěla jsem, aby nikdo nebyl omezován v soukromých sportovních aktivitách vzhledem k limitům, které klade slušnost,“ dodala.

Současné plavky, obzvláště pak bikini, by v minulosti u Evropanů vzbudily šok. Tento druh plavek, ve kterých žena prakticky odhaluje celé tělo, byl poprvé představen v roce 1946, ale společností byl akceptován mnohem později – až v 60. letech s příchodem tzv. sexuální revoluce. Některé Evropanky nyní dokonce považují za „normální“ opalování bez vrchního dílu plavek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině