Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podivný bojkot končí, Volkswagen „zachráněn“. Dodavatelé kývli na dohodu

Autor: ČTK - 
23. srpna 2016
11:07

Spor mezi automobilkou Volkswagen a dvojicí jejích dodavatelů, který se dotýká šestice německých továren a ovlivní téměř 28 000 zaměstnanců, nevyřešila ani dlouhá noční jednání. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčí firem. Během dopoledne se pak objevila informace, že je spor urovnán a dodávky budou co nejrychleji obnoveny. 

Volkswagen kvůli nedostatku dílů zastavil v pondělí na týden výrobu modelů Golf v domovské továrně ve Wolfsburgu, problémy ale mají kvůli sporu s dvojicí dodavatelů i další továrny. Tisíce zaměstnanců musejí na dovolenou, další čeká zkrácená pracovní doba.

Během pondělka jednali zástupci automobilky s dvojicí dceřiných firem saské společnosti Prevent dlouho do noci více než 13 hodin, avšak bezvýsledně

Ráno se automobilka konečně dohodla na řešení sporu se dvěma svými dodavateli, který měl dopad na provoz šesti závodů koncernu. S odvoláním na zdroje blízké jednání to napsala agentura DPA. Podle deníku Hannoversche Zeitung dohoda o urovnání sporu počítá s uzavřením dlouhodobého partnerství mezi Volkswagenem a oběma dodavateli a s co nejrychlejším obnovením dodávek.

Pozadí sporu není zcela jasné, mluví se ale o tom, že by za konfliktem mohl stát jeden společný projekt, ze kterého sešlo. Podle analytiků by spor mohl automobilku stát až sto milionů eur, pokud by vyústil v týdenní zastavení produkce.

Zobrazit celou diskusi