Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Připravte se na válku: Nakupte zásoby jídla a vody, vyzve Německo občany

Autor: mb - 
22. srpna 2016
14:56

Poprvé od konce studené války vyzve německá vláda své občany, aby se zásobili vodou a jídlem na několik dní dopředu pro případ, že dojde k válce či přírodní katastrofě. Vyplývá to z uniklých informací připravovaného konceptu civilní obrany, který by měl být v plnosti zveřejněn ve středu.

„Populace bude muset mít zásoby jídla, které vydrží aspoň 10 dní,“ cituje německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung z připravovaného dokumentu, jenž nese název Koncept civilní obrany.

Lidé by se dle návrhu měli připravit na případ války či přírodní katastrofy, i když jedním dechem tvůrci zprávy dodávají, že taková situace je „nepravděpodobná“. Samotná formulace v návrhu zní ale více než vážně. Občané by se měli „připravit na situaci, kdy bude ohrožena naše existence, což nemůže být v budoucnosti kategoricky vyloučeno“.

Kromě toho, že by si Němci museli pořídit zásoby jídla a vody, se také počítá s tím, že budou aktivně pomáhat armádě.

Plán civilní obrany není nijak spojen s teroristickými útoky, které zasáhly Německo v minulých týdnech. Během pár dní azylanti-islamisté zaútočili na několik cílů. Syřan zmasakroval mačetou těhotnou ženu, jeho krajan se odpálil na hudebním festivalu a pákistánský uprchlík, který se vydával za Afghánce, pro změnu zaútočil sekerou na rodinu ve vlaku.

Přestože od státního převratu v Kyjevě v roce 2014 došlo ke značnému vyostření vztahů mezi Západem a Východem, vznik dokumentu s ukrajinskou krizí také nesouvisí. Berlín zadal vypracování Konceptu civilní obrany ještě v roce 2012 a zřejmě se tak jedná „jen“ o pověstnou německou preciznost v plánování.

Za zmínku ovšem stojí fakt, že německé ministerstvo obrany v červenci vydalo report, ve kterém stojí, že by armáda „měla hrát větší roli v uspořádání světového pořádku“. Má se na mysli zejména posílení role v EU a NATO.

vseznaleksenior ( 26. srpna 2016 19:10 )

Jste desorient.... Oni chteji zasoby na 10 dnu, kdyby jiím nekdo otravil vopdu, potravu atzd

bum-bec-bum ( 22. srpna 2016 23:53 )

 Jasně žížalo! Táhni ke klepířovi sám, ty to máš zapotřebí jako koza drbání.

Hops_aIive ( 22. srpna 2016 22:40 )

bum-bec-bum - ty jsi plnej nenávisti a zapšklosti. Možná jsi neměl lehký život, ale nemusíš být tak agresivní. Já nevím, jak ti pomoci. Co třeba psychiatr?

Hops_aIive ( 22. srpna 2016 22:31 )

A proč? V Evropě je to všechno namíchaný, pořád se tu někdo s někým křížil, nebraň se tomu. Ale jestli chceš bejt jednookej král mezi slepýma, tak se odstěhuj do Ruska, tam je to pro tebe jako dělaný

bum-bec-bum ( 22. srpna 2016 22:25 )

 Pak se odser za velkou louži. Tady jsme slovanská země a nikdo tady nebude poctivej českej guláš s knedlajzem míchat s hamáčema. Nějaký ušácký propagandy si strč za klobouk, úchyle.

Zobrazit celou diskusi