Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenský duchovní označil svazek gayů za manželství, církev ho potrestala

Podle církve porušil duchovní věrouku.
Podle církve porušil duchovní věrouku.  (Autor: scom)
Autor: ČTK, Mii - 
22. srpna 2016
21:05

Sympatizovat s gayi? To slovenská církev neodpouští. Jeden evangelický duchovní se zastal práv této skupiny obyvatel a tamní církev mu neprodloužila smlouvu. Šestadvacetiletý kaplan Jakub Pavlús se rozloučil s věřícími o uplynulém víkendu, nepomohla mu ani podpora veřejnosti.

Pavlús si vysloužil kritiku evangelické církve za to, že svazek dvou osob označil za manželství bez ohledu na jejich pohlaví. Vedení církve na to reagovalo prohlášením, že názory kaplana jsou v rozporu s věroukou této církve, jelikož pro ni je manželstvím jen svazek jednoho muže a jedné ženy. 

Církev své rozhodnutí neprodloužit duchovnímu smlouvu zdůvodnila právě jeho názorem na manželství. Pavlúsovi smlouva skončila tento měsíc. U evangelické církve na Slovensku má každý začínající kaplan uzavřen pracovní poměr na dva roky. Po uplynutí této doby je podle církve další působení duchovního ve službě přehodnoceno.

Duchovní naposledy působil v obci Turany nedaleko města Martin na severu země. Sympatizanti se ho zastali v otevřeném dopise a také zorganizovali finanční sbírku na pomoc jeho rodině. Kaplanova choť letos porodila dvojčata.

K evangelické církvi se na pětimilionovém Slovensku v posledním sčítání lidu v roce 2011 přihlásilo více než 316 000 obyvatel. Jde o druhou nejsilnější církev v zemi pod Tatrami, kde se většina obyvatel hlásí ke katolíkům.

zapletalikovi ( 23. srpna 2016 01:28 )

Protože to by muselo abdikovat půl Vatikánu, proto...

nezadat1 ( 22. srpna 2016 21:34 )

Farizejství,co kněz to bukanýr nebo pedofil a tak proč ho hlavní bukanýr trestá.

Zobrazit celou diskusi