Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel bratr syrského chlapečka z ikonického videa. Bylo mu 10 let

Autor: ČTK, val - 
21. srpna 2016
09:33

Starší bratr malého syrského chlapce zraněného po náletu na Halab, jehož nahrávka ze sanitky obletěla svět, v sobotu zemřel. Desetiletý Alí Dakníš utrpěl při stejném náletu vnitřní poranění. V pátek byl jeho stav po operaci ještě stabilní, v sobotu se ale prudce zhoršil, píše Reuters.

Pětiletý Umrán Dakníš, jeho tři sourozenci ve věku od roku do 11 let a rodiče byli ve středu vyproštěni z trosek domu bombardovaného v halabské čtvrti Katardží.

Syrští opoziční aktivisté později na internetu zveřejnili video zachycující zaprášeného a zakrváceného Umrána s prázdným pohledem. Video ze sanitky obletělo svět a stalo se dalším symbolem hrůz, jimiž jsou vystaveni civilisté ve válkou zpustošeném městě. Podle nevládní organizace Syrian Observatory for Human Rights zemřelo v Halabu jen tento měsíc 448 civilistů.

Během syrské války trpí i tisíce dětí. Fotky malého Umrána vytaženého z trosek obletěly svět. Vpravo jeho sestra. Během syrské války trpí i tisíce dětí. Fotky malého Umrána vytaženého z trosek obletěly svět. Vpravo jeho sestra. | Reuters

Oblasti Halabu, které mají pod kontrolou povstalci, byly v uplynulém týdnu cílem intenzivních náletů ruského letectva. Moskva v syrském občanském konfliktu bojuje na straně režimu prezidenta Bašára Asada, jehož síly mají část města ve svých

rukou.

Video  Symbol hrůzné války v Sýrii: Zkrvavená tvář pětiletého Umrána obletěla svět  - Reuters
Video se připravuje ...

dragondra ( 21. srpna 2016 11:35 )

Kde se dá najít?

zvonekdozahrady ( 21. srpna 2016 10:48 )

 Kdyby žil Václav Havel a označil by nálet na Halab za humanitární, tak by bylo vše v pořádku.

Zobrazit celou diskusi