Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Metro v Londýně začíná o víkendu jezdit přes celou noc. Praha to zavrhla

Autor: ČTK, kal - 
19. srpna 2016
10:50

Od pátku do neděle se lidé v Londýně svezou metrem bez noční pauzy, britská metropole zavádí víkendový nonstop provoz. Novinka se týká linek Victoria a Central, soupravy pojedou většinou v desetiminutových intervalech, uvedla stanice BBC. Město si od projektu Night Tube slibuje, že do roku 2030 mu přinese do rozpočtu 6,4 miliardy liber (200 miliard Kč) a vytvoří zhruba 500 tisíc pracovních míst. Praha „koketování“ s víkendovým nočním provozem utnula v březnu 2012.

Radnice v Londýně oznámila plán v listopadu 2013. Dopravní podnik tehdy uvedl, že počet cestujících v metru se o víkendech od roku 2000 zvýšil o 70 procent a že lidé mají o noční spoje zájem.

Rozšíření provozu mělo začít v září 2015, ale zpozdilo se v důsledku složitého vyjednávání mezi městem a odbory o finančních a pracovních podmínkách zaměstnanců, kteří mají nepřetržitý provoz zajišťovat.

Khan má radost a těší se na ekonomický přínos

„Cítím opravdu vzrušení. Hodně lidí potřebuje jezdit pozdě v noci do práce či z práce domů, například lékaři, zdravotní sestry, vrátní, hlídači. Také to bude ohromná pomoc a oživení noční ekonomiky. Myslím tím divadla, hudební představení, restaurace. Mám opravdu radost a jsem hrdý, že tady konečně máme Night Tube,“ prohlásil londýnský starosta Sadiq Khan. On sám přitom hodlá cestovat z Brixtonu první noční soupravou na lince Victoria.

Radnice uvedla, že na bezpečnost cestujících v noci bude v podzemce dohlížet zhruba 100 policistů.

Praha zkusila přidat hodinu navíc. Ale vzdala to

Praha prodloužila provoz metra o hodinu v noci na sobotu a na neděli po komunálních volbách v roce 2010. Poslední soupravy tak vyrážely na cestu až v jednu v noci místo tradiční půlnoci. Jenže pak přišly škrty v městském dopravním podniku, které utnuly k březnu 2012 i prodloužený provoz.

Město argumentovalo tím, že jde o drahou záležitost a lidé o věc nemají dostatečný zájem. Zaradovali se nicméně řidiči taxislužeb, kteří měli kvůli prodlouženému provozu zkrácené tržby.

Podívejte se na historickou soupravu metra v pražském depu:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 19. srpna 2016 13:41 )

Londýn už není v EU, tak si konečně může dělat co chce.

Zobrazit celou diskusi