Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Turecku bouchla u policejní stanice bomba: Zabila tři lidi, desítky zranila

Exploze bomby na východě Turecka zabila tři lidi, desítky zranila. (Ilustrační foto)
Exploze bomby na východě Turecka zabila tři lidi, desítky zranila. (Ilustrační foto)  (Autor: EPA)
Autor: ČTK ljš - 
18. srpna 2016
06:49

Exploze bomby u policejní stanice na východě Turecka připravila ve středu o život nejméně tři lidi, dalších 40 utrpělo zranění. S odvoláním na místního guvernéra to v noci na dnešek uvedla státní vysílací stanice TRT. V Turecku to je v poslední době už druhý výbuch nálože u policejní stanice. Není zatím jasné, kdo za nejnovější explozí stojí.

Výbuch nastal v provincii Van nedaleko turecko-íránské hranice. Výbušnina byla nastražena v autě před policejní stanicí, která slouží také jako ubytovna pro strážce zákona. Podle soukromé turecké agentury Dogan, kterou citovala agentura Reuters, na místo zamířila policie a vozy zdravotnické záchranné služby.

Premiér Binali Yildirim potvrdil, že policejní stanice ve Vanu se stala terčem útoku. Podrobnosti ale neuvedl.

V krátké době je to v Turecku už druhý výbuch nálože u policejní stanice. V pondělí přišlo při explozi nedaleko města Diyarbakir na jihovýchodě země o život šest lidí, dalších 21 jich bylo zraněno. Turecká vláda tehdy útok připsala kurdským separatistům ze Strany kurdských pracujících (PKK), kteří v této oblasti svádějí tvrdé boje s tureckou armádou.

Na policejní a vojenské cíle útočí na jihovýchodě země především povstalci ze zakázané PKK. Ti po loňském krachu mírových jednání s vládou opět se zbraní v ruce bojují za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku. Během armádní ofenzivy proti Kurdům už zahynulo několik tisíc kurdských bojovníků a stovky civilistů a vojáků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi